HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αυξήσεις σε 843 φάρμακα - Αυξάνονται κυρίως τα πιο φθηνά και με τη μεγαλύτερη κατανάλωση

Σε ακόμη δυσκολότερη θέση περιέρχονται ασφαλισμένοι και Ταμεία, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα από σήμερα. Είχε προηγηθεί η...



Σε ακόμη δυσκολότερη θέση περιέρχονται ασφαλισμένοι και Ταμεία, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα από σήμερα. Είχε προηγηθεί η ανατιμολόγηση που έκανε εδώ και κάποιες εβδομάδες ο ΕΟΦ, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας.
Το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 800 φθηνά φάρμακα τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες, που τα παράγουν, απειλώντας ότι θα τα αποσύρουν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.
Αρχικά γνωστοποιήθηκαν αυξήσεις σε 580 φάρμακα, αλλά στη συνέχεια, έπειτα από ενστάσεις φαρμακευτικών εταιρειών, δόθηκαν αυξήσεις σε άλλα 240 σκευάσματα, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 843.
Αυξάνονται κυρίως τα πιο φθηνά και με τη μεγαλύτερη κατανάλωση
«Τη νύφη θα πληρώσουν» σκευάσματα με χαμηλή τιμή, τα οποία όμως είναι ευρέως διαδεδομένα. Οι αυξήσεις δεν είναι αμελητέες ούτε για τους ασφαλισμένους που θα δουν τη συμμετοχή τους να αυξάνεται αντίστοιχα, ούτε για τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα δουν την φαρμακευτική δαπάνη να εκτοξεύεται.
Μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35% και οι φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται να ωφεληθούν κατά 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η αύξηση, δηλαδή, θα αυξήσει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασθενείς θα πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα σκεύασμα δερματολογικό αντιβιοτικό, που περιέχει τη δραστική ουσία τυροθρισίνη και από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.
Επίσης ένα άλλο φάρμακο για το νευρικό σύστημα με δραστική την αλοπεριδόλη αυξήθηκε από 2,7 ευρώ στα 12,35 ευρώ.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35% ενώ θα αυξήσει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασθενείς θα πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με τις αυξήσεις που δόθηκαν θα επιστρέψουν στην ελληνική αγορά περίπου 200 φάρμακα, τα οποία εισάγονταν από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσιες τιμές. Για τις εισαγωγές αυτές το ΙΦΕΤ διέθετε περίπου 90 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη
Ο υπουργός Υγείας πάντως επιχειρεί να διαψεύσει ότι η γενικότερη επιβάρυνση για τους ασθενείς θα είναι κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, αν και πρόκειται για υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ.
Σημειώνει μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης:
«Οι σχετικοί τίτλοι περί οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000€ είναι απολύτως παραπλανητικοί. Τα Φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε, ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα».
Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται και σε σχετικά παραδείγματα αυξήσεων:
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ακόλουθα σκευάσματα: LASIX: Αντι-υπερτασικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.35€ σε 1.89€ T3: Φάρμακο για τον Υποθυρεοειδισμό, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 1.59€ σε 4,79€ MILITHIN: Αντιψυχωσικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 2.85€ σε 5.22€ URSOFALK: Φάρμακο για τη Χολολιθίαση, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 6.55€ σε 8,48€ ETOPOSIDE: Ογκολογικό φάρμακο, που η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από 8.11€ σε 22.88€».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.