HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παύλος Σατολιάς για την πανώλη: Στήριξη των κτηνοτρόφων – Επιτακτική ανάγκη η εντατικοποίηση των ελέγχων

Για τη διασπορά των εστιών της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε περιοχές ανά τη χώρα, αλλά και για τις τιμές στην αγορά, μίλησε το πρωί τ...

Για τη διασπορά των εστιών της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε περιοχές ανά τη χώρα, αλλά και για τις τιμές στην αγορά, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (09/08), ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σατολιάς απάντησε στο μείζον ερώτημα για τη διαμόρφωση των τιμών, και αν αυτές μπορούν να επηρεαστούν από τη δυσμενή εικόνα που επικρατεί στη χώρα με την πανώλη και τις σφαγές χιλιάδων ζώων με στόχο τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου. «Κάποιοι επιτήδειοι βρίσκουν τέτοιες ευκαιρίες για να μπορέσουν να ανεβάσουν τις τιμές, δεν τίθεται θέμα ζημιάς ακόμη στην αγορά όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εμείς ως κτηνοτρόφοι, ανησυχούμε για τυχόν περαιτέρω διασπορά του ιού. Επιπλέον, πιστεύω πως τα μέτρα θα πρέπει να επανεξεταστούν ενόψει της 15ης Αυγούστου και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνουν οι σφαγές των ελληνικών αρνιών» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, καθιστώντας σαφές πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή, είτε από τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, είτε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Οδεύοντας σιγά-σιγά προς το φθινόπωρο, οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουμε να είμαστε με τον φόβο» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σατολιάς.
«Η Πολιτεία θα πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, προκειμένου η κατάσταση να ‘‘εκτονωθεί’’ το επόμενο χρονικό διάστημα και να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Οι ανωτέρω έλεγχοι θα πρέπει να υλοποιούνται, τόσο στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όσο και στην αγορά, γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημά μας, προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκερδείας και ελληνοποιήσεων. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τον παραγωγό, ο οποίος μάχεται καθημερινά» συμπλήρωσε.
«Θέλουμε ένα αυστηρό πλαίσιο, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά, ώστε να διασφαλιστούν οι κανόνες της αγοράς» δήλωσε, κλείνοντας ο κ. Σατολιάς.
Επιστολή του υπουργού, Κ. Τσιάρα προς την ΕΕ
Υπενθυμίζουμε, πως στο πλαίσιο εντατικής ανάγκης στήριξης των κτηνοτρόφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, Γιάνους Βόιτσεσχόφκι και προς την Ευρωπαία επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου με θέμα τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR) και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απολέσουν.
Μάλιστα δε, στην επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της».
Τέλος, ο υπουργός τόνισε πως «δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες, λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου, αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.