HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλάβρυτα: Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δέσποινας Στίκα στην πλατεία Χελμού

Παρουσίαση νέου βιβλίου της Δέσποινας Στίκα - Γκρίζα πόλη - την Τετάρτη 7 Αυγούστο στην πλατεία Χελμού (ώρα 8:30μμ) Η Δέσποινα Στίκα γεννήθ...



Παρουσίαση νέου βιβλίου της Δέσποινας Στίκα - Γκρίζα πόλη - την Τετάρτη 7 Αυγούστο στην πλατεία Χελμού (ώρα 8:30μμ)
Η Δέσποινα Στίκα γεννήθηκε στα Καλάβρυτα. Σπούδασε Νηπιαγωγός στη Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας και στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για τριάντα και πλέον χρόνια ως νηπιαγωγός στα Καλάβρυτα και στην Κορινθία. Ζει με την οικογένειά της στην Αρχαία Κόρινθο.
Σημαντική είναι η παρουσία της στο χώρο της Παιδικής Λογοτεχνίας ως συγγραφέας και ως εικονογράφος βιβλίων για μικρά παιδιά.
Με δικά της κείμενα και εικόνες έχουν κυκλοφορήσει τα τρία «Μακαρόνια» της, Μακαρόνια (1990), Μακαρονολυμπιάδα (1990), Κοκκινομακαρονοσκουφίτσα (εκδόσεις Τέσσερα, 1991). Όλη η σειρά έχει εκδοθεί μεταφρασμένη στα Ολλανδικά σε ενιαίο τόμο ως Spaghetti Capriolen, (εκδόσεις Lantaarn, Amsterdam, 1994), ενώ αποσπάσματά της έχουν δημοσιευθεί μεταφρασμένα στην αλβανική στo περιοδικό για παιδιά Filizat (1992). Άλλα έργα της: Η Μυρμηγκούπολη (από κοινού με το σύζυγό της Γιάννη Δ. Μπάρτζη, εκδόσεις Τεκμήριο, α΄ έκδοση 1980), Το μαύρο σύννεφο (Πατάκης, 1997), Ο Άι-Βασίλης και ο λύκος (Gutenberg, 2005), Άλφα Βήτα Κόψε πίτα (Gutenberg - Χρ. Δαρδανός, α΄ έκδοση 2004).
Με το μυθιστόρημά της Μπλε σιδερόπορτα, που απευθύνεται σε ενήλικες, καταγράφει τις δυσκολίες ένταξης στην ελληνική κοινωνία των πρώτων κυμάτων λαθρομεταναστών από την Αλβανία κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το δίτομο έργο της Το βιβλίο μου για να παίζω και να μάθω (Gutenberg, α΄ έκδοση 1989) αποτέλεσε για πολλά χρόνια βασικό εγχειρίδιο εργασίας σε νηπιαγωγεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχει εκδώσει ποικίλα άλλα βοηθήματα σχολικής εργασίας για την προσχολική ηλικία, όπως: Οι καλοκαιρινές μου διακοπές (Gutenberg, α΄ έκδοση 1988), Μαθαίνω να διαβάζω και να γράφω με σταυρόλεξα (δύο τεύχη, Gutenberg, α΄ έκδοση 1991), Παίζω και μαθαίνω τα σχήματα (Gutenberg, α΄ έκδοση 1991), Καλλιτεχνικές δημιουργίες σε τρία τεύχη, για την Α΄, τη Β΄ και την Γ΄ Δημοτικού (Gutenberg - Χρ. Δαρδανός, 1995), Το πρώτο μου μεγάλο βιβλίο (Gutenberg - Χρ. Δαρδανός, α΄ έκδοση 2002), Το βιβλίο μου για το νηπιαγωγείο (Με προτάσεις διαθεματικότητας) γραμμένο από κοινού με την κόρη της Αναστασία Μπάρτζη (Gutenberg, α΄ έκδοση 2007), Παίζω με τους αριθμούς (Σπουδή, 1996).
Εικονογραφική της δουλειά έχει εκτεθεί σε ομαδικές εκθέσεις εικονογράφων παιδικών βιβλίων, στη Μπρατισλάβα, στη Μπρνο, στο Βελιγράδι, στην Αθήνα, στη Μπολώνια, στην Τεχεράνη, στη Φραγκφούρτη και αλλού.
Το βιβλίο της: «Κοκκινομακαρονοσκουφίτσα» έχει διακριθεί από Βέλγους ερευνητές των παραμυθιών για την πρωτοτυπία του στην εικονογραφική απόδοση της Κοκκινοσκουφίτσας.
Υπήρξε τακτική συνεργάτης του παιδικού περιοδικού της ΠΑΣΕΓΕΣ "Συνεργασία". Είναι μέλος του "Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου", της "Καλλιτεχνικής Εταιρίας Εικονογράφων ΑΙΣΩΠΟΣ", της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.