Με ιδιαίτερη ευλάβεια, επισημότητα, εκκλησιαστική τάξη και ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024, στην ιστορική Ιερά Μονή...
Με ιδιαίτερη ευλάβεια, επισημότητα, εκκλησιαστική τάξη και ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2024, στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, η υποδοχή αποτμήματος εκ του ιερού λειψάνου του Οσίου Αθανασίου Χαμακιώτου του Αγιολαυριώτου. Το λείψανο κόμισε στην Ιερά Μονή προς διηνεκή ευλογία του λαού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ενώ το υπεδέχθη ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, παρουσία του Γέροντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου. Το ιερό λείψανο συνόδευσαν έως το Καθολικό της Μονής ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, μετά της σεπτής Συνοδείας του, ο ευσεβής κλήρος, πλειάδα μοναχών και μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και πλήθος ευσεβών πιστών, που προσήλθαν για να λάβουν την ευλογία του Οσίου. Ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Γέροντος κ. Αμβροσίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιερωνύμου.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.
Στην προσλαλιά του ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο «τόσο για την πρόφρονα συγκατάθεσή του στο αίτημά μας περί παραχωρήσεως μέρους των ιερών λειψάνων του Οσίου Αθανασίου, του και διακονήσαντος επί σειρά ετών τον θεοφιλή και φιλάγιο λαό του Αμαρουσίου, όσο και για τον κόπο στον οποίον υπεβλήθη, προκειμένου να κομίσει αυτοπροσώπως στην Επαρχία μας τα ιερώτατα αυτά σεβάσματα της πίστεώς μας, λαμπρύνοντας εισέτι διά της ευλογητής του παρουσίας την εορταστική λατρευτική αυτή σύναξη». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οσιακή βιοτή, τα πνευματικά χαρίσματα και τις αρετές του Οσίου, τονίζοντας ότι «αναδείχθηκε σε γνήσιο υπηρέτη του Χριστού και οικονόμο των Μυστηρίων του Θεού. Ήταν άνθρωπος με σπάνια πνευματικά χαρίσματα, πλημμυρισμένος από αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο, και περικοσμημένος με όλες τις άγιες αρετές· πράος, ταπεινός, σεμνός, ειρηνικός, υπομονετικός, ασκητικός, γνήσιος ποιμένας και πνευματικός πατέρας, αληθινός αγωνιστής, που με τη χάρη του Θεού ενδύθηκε το ένδυμα της αγιότητος.». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, επίσης, στη σπουδαιότητα της κομίσεως των ιερών λειψάνων του Οσίου στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας όπου εγκαταβίωσε ως Αδελφός της Μονής και γενικότερα στην Ιερά Μητρόπολη, λέγοντας ότι «η σημερινή εύσημη ημέρα λογίζεται ιδιαιτέρως σημαντική, διότι σήμερα η Εκκλησία μας λαμβάνει έναν μεγάλο πνευματικό θησαυρό ως δώρο του φιλανθρώπου Αγίου Θεού, το οποίο καλούμαστε να αξιοποιήσουμε με σκοπό τη σωτηρία μας... Ο π. Αθανάσιος πέρασε πλέον στον κόσμο της αιωνιότητος και, βέβαια, το φως που ακτινοβολούσε απ' αυτόν όσο ζούσε, εξακολουθεί να ακτινοβολεί ακόμη. Ο Γέροντας δεν έπαυσε ποτέ να δείχνει τη ζωντανή παρουσία του στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με θαύματα και σημεία, βεβαιώνοντας πως υπάρχει ακόμη ένας πρεσβευτής μας προς τον Κύριο.». Και κατέληξε, προτρέποντας πατρικά τους πιστούς: «Γι’ αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, ας παρακαλέσουμε ταπεινά τον μέγα αυτόν Άγιο της Τοπικής και συμπάσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τον εκ Τουρλάδος Καλαβρύτων Όσιο Αθανάσιο Χαμακιώτη, να μας αξιώσει να μιμηθούμε την κατά πάντα ενάρετη βιοτή του και να βιώσουμε και εμείς τη ζωή του Χριστού, ο Οποίος θυσιάσθηκε για εμάς, κληροδοτώντας το υπόδειγμα για να βαδίσουμε στα ίχνη Του. ...Ας προσκυνήσουμε με ευγνωμοσύνη και αγαλλίαση πνευματική το χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου μας, το οποίο σπεύσαμε σήμερα να υποδεχθούμε και να ασπασθούμε με βαθειά πίστη και ευλάβεια, και εκζητώντας εγκαρδίως τις δραστικώτατες πρεσβείες του προς τον Θεό για εμάς και όλο τον κόσμο, ας προσευχηθούμε να αναδειχθούμε και εμείς, με τη χάρη του Τριαδικού Θεού, φορείς και παραδείγματα της έμπρακτης αγάπης, της ελεημοσύνης, της ταπεινοφροσύνης και προ πάντων της σταθεράς και ορθοδόξου πίστεως, ζώντας διαρκώς κατά το πρότυπο του Σωτήρος και Φιλανθρώπου Χριστού. Αμήν!»
Με τη σειρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του, διότι εκόμισε απότμημα του ιερού λειψάνου του Οσίου, το οποίο θα αποτελέσει πηγή ευλογίας και αγιασμού και πολυτίμητο θησαύρισμα τόσο για την ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στην οποία εγκαταβίωσε ως μέλος της Μοναστικής Αδελφότητος ο Άγιος Αθανάσιος, όσο και για την Ιερά Μητρόπολη, εκ της οποίας έλκει την καταγωγή του. Ανεφέρθη στην προσωπική του εμπειρία και τα συναισθήματα που ένιωθε κάθε φορά που σαν νέος κληρικός τότε επισκεπτόταν την Ιερά Μονή Φανερωμένης στην Ροδόπολη Αττικής, την οποία είχε ανεγείρει ο ίδιος ο Όσιος και του οποίου η παρουσία είναι ιδιαιτέρως αισθητή, ενώ επεσήμανε ότι όταν ο Θεός τον αξίωσε να καταστεί ο Πνευματικός Πατέρας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την αγιοκατάταξη του Οσίου.
Ο Σεβασμιώτατος Γέροντας Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος ανεφέρθη στην προσωπική του γνωριμία με τον Όσιο Αθανάσιο, όταν ως Εφημέριος υπηρετούσε στο Αμαρούσιο. Ο Σεπτός Γέροντάς μας μίλησε με θαυμασμό για την απλότητα, τη φωτεινή προσωπικότητα, την πραότητα και την πνευματικότητα του Οσίου, ενώ εξέφρασε και τη συγκίνησή του, που ο Θεός τον αξίωσε να υποδεχθεί και να προσκυνήσει το τίμιο λείψανό του.
Βιογραφικά στοιχεία Οσίου Αθανασίου Χαμακιώτου
Ο Όσιος Αθανάσιος υπήρξε μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Γεννήθηκε το 1891 σε ένα μικρό ορεινό χωριό των Καλαβρύτων, την Τουρλάδα. Δεύτερο «Παπουλάκο» τον ονόμαζαν οι χωριανοί. Σε ηλικία 15 χρόνων έγινε δόκιμος μοναχός στην Αγία Λαύρα, όπου μόναζε και ο θείος του, Ιερομόναχος π. Χαρίτων Αναγνωστόπουλος, και μετά από επταετή δοκιμασία και αφού τελείωσε την Ιερατική Σχολή Άρτης, εκάρη μοναχός με το όνομα Αθανάσιος.
Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος και στις 14 Σεπτεμβρίου 1921, σε ηλικία 30 ετών, πρεσβύτερος, ενώ το 1931 ήρθε στην Αθήνα για λόγους υγείας, όπου υπηρέτησε για λίγο στην Ανάληψη, τη Γλυφάδα, τη Μάνδρα και το 1936 διορίστηκε εφημέριος σε ένα πολύ παλιό και όμορφο εκκλησάκι, την Παναγία τη Νερατζιώτισσα στο Μαρούσι.
Εκεί έζησε μέχρι το 1963, ενώ οι Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες που τελούσε, η φιλανθρωπία του, καθώς και το αμέτρητο πλήθος των ανθρώπων που ανεπαύθησαν στο πετραχήλι του, έχουν μείνει ανεπανάληπτα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της αγίας του ζωής έζησε σε ένα μικρό Μοναστηράκι, την “Παναγία τη Φανερωμένη”, που το έφτιαξε ο ίδιος στη σημερινή Ροδόπολη (Μπάλα) Αττικής. Εκεί βρίσκεται, το κελάκι του με τα προσωπικά του αντικείμενα, η Κάρα του, τα Λείψανά του, αλλά και ο τάφος του.
Ο π. Αθανάσιος, ο ευλαβής, ο ελεήμων και πολύπειρος πνευματικός, εκοιμήθη εν Κυρίω στις 17 Αυγούστου του 1967, 76 ετών, πλήρης ημερών και καλών έργων.
Ο Γέροντας Αθανάσιος, ο ταπεινός λευΐτης της Νερατζιώτισσας στο Μαρούσι, έμοιαζε απόλυτα με τον φιλάνθρωπο Κύριό μας. Ήταν η εικόνα της έμπρακτης αγάπης, της ελεημοσύνης, της συμπάθειας, ήταν «εις τύπον και τόπον Χριστού». Ο Γέροντας δεν έπαυσε ποτέ να δείχνει τη ζωντανή παρουσία του στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με θαύματα και σημεία, βεβαιώνοντας πως υπάρχει ακόμη ένας πρεσβευτής προς τον θρόνο της Χάριτος.
Έτσι, την 16η Νοεμβρίου 2023, κατόπιν εισηγήσεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απεφασίσθη η κατάταξη του Πατρός Αθανασίου Χαμακιώτου στις Δέλτους των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.