HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

4 εκατ. ευρώ στους δήμους της Αχαΐας για να αποσβέσουν τις αντιδράσεις των Δημάρχων

Ποσό άνω των 4 εκατ. ευρώ για τους δήμους της Αχαΐας, ως μια επιπλέον δόση των ΚΑΠ, πρόκειται να πιστωθεί άμεσα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι...



Ποσό άνω των 4 εκατ. ευρώ για τους δήμους της Αχαΐας, ως μια επιπλέον δόση των ΚΑΠ, πρόκειται να πιστωθεί άμεσα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά την τελευταία συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό που έγινε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώθηκε κατά την ενημέρωση που έγινε χθες Πέμπτη 19 του μηνός, το μεσημέρι, εκ μέρους του προέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου, προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Η συμφωνία στην οποία φαίνεται να καταλήγουν στην κυβέρνηση με τους αυτοδιοικητικούς κρίθηκε ως προτεραιότητα προκειμένου καλλιεργηθεί και το έδαφος για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο.
Το συνέδριο γίνεται τον Νοέμβριο με τον κ. Κυρίζογλου να ανακοινώνει ότι προσκλήθηκε ήδη και απάντησε θετικά ο Πρωθυπουργός. Επίσης στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμφωνήθηκε να επισπευστεί το πρόγραμμα 1.000 προσλήψεων στη Δημοτική Αστυνομία. Ακόμη συμφωνήθηκε, ξεχωριστά από την επιπλέον ΚΑΠ να “τρέξει” άμεσα το πρόγραμμα “Μ. Γιαννάκου” με τα 250 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών και τη βελτίωση των υποδομών στα σχολεία.
Για μια “μακρά και εποικοδομητική συνάντηση σε κλίμα αλληλοκατανόησης κατά την οποία αφενός επικοινωνήθηκαν θέματα και προβλήματα των δήμων ενώ ικανοποιήθηκαν και ζητήματα” σχολίασε για την συνάντηση στο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
"Θα δοθεί μια αύξηση 250 εκατ. ευρώ και κάτι στην χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2024. Μια ακόμη ΚΑΠ και κάτι παραπάνω μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές ων ΟΤΑ" σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.
Η Δυτική Ελλάδα

Στη συνάντηση στην ΚΕΔΕ παρουσία του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Θανάση Παπαδόπουλου και δημάρχων της Αχαΐας, ανακοινώθηκε ότι το θέμα επεξεργάζονται ήδη ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αθανάσιος Πετραλιάς.
Οι ΟΤΑ της Δυτικής Ελλάδας ζητούν εναγωνίως εδώ και ένα εξάμηνο χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που εστιάζονται σε άμεσες ανάγκες για μισθούς από τις αυξήσεις που δόθηκαν από 1-1-2024 στους δημοσίους υπαλλήλους (70 ευρώ το μήνα σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια), τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας αλλά και των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
Από τη μια δόση ΚΑΠ ο δήμος Πατρέων θα λάβει ποσό περί τα 2 εκατ. ευρώ και η Αιγιάλεια ποσό 700 χιλ. ευρώ μέσα στο μήνα ενώ με την ίδια συμφωνία, δήμοι που δεν έχουν πάρει χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, θα λάβουν και δεύτερη δόση τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος, οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού και η επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Προσλήψεις και προσωπικό
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής ΚΕΔΕ στο Μαξίμου εξετάστηκαν και οι ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος της ∆ΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δεν υπάρχει δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος άνω των 55 για το 2024 αλλά δέσμευση ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα το 2025. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης του Προγράμματος επιχορήγησης ("πλησίον της σύνταξης") για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 σε φορείς του δημόσιου τομέα.
Παρέμβαση Πελετίδη
Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ χθες Πέμπτη ο δήμαρχος Πατρέων μίλησε για σπατάλες χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ οι ανάγκες και τα πάγια αιτήματα των ΟΤΑ περνούν στα... αζήτητα. Στο μεταξύ, στην ανάγκη προσλήψεων τακτικού προσωπικού και στη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 αναφέρεται ο δήμαρχος Πάτρας με νέα επιστολή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Παπαδόπουλος: Διαμαρτυρία για ΕΣΠΑ-Χιονοδρομικό
Στην παρέμβασή του χθες στην ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής κ. Θανάσης Παπαδόπουλος ζήτησε την παρέμβαση και διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ για το τεράστιο πρόβλημα με το “πάγωμα” στις πληρωμές του ΕΣΠΑ σε δήμους και Περιφέρειες η οποία διαρκεί εδώ και 8 μήνες και έχει αποτέλεσμα να απειλούνται με εγκατάλειψη σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις δήμων αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως το συνεχιζόμενο έργο της ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το “Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας Περιόδου 1940-1945 ‘Ελληνικά Ολοκαυτώματα’”. Το Δίκτυο στο οποίο προεδρεύει ο κ. Παπαδόπουλος ως δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων έχει δεχθεί πάνω από 20 αιτήματα πόλεων και χωρών που θέλουν να ενταχθούν με την ΚΕΔΕ να ορίζει μέλη επιτροπής ελέγξου και αξιολόγησης των αιτημάτων από κοινού με το Υπ. Εσωτερικών, τους κ.κ. Παπαδόπουλο με αναπληρωτή τον δήμαρχο Ανωγείων Σ. Κεφαλογιάννη.
Ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής ΚΕΔΕ στο Μαξίμου εξετάστηκαν και οι ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος της ∆ΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας την Πέμπτη που μας πέρασε 12 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης του Προγράμματος επιχορήγησης (“πλησίον της σύνταξης”) για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 έως 67 σε φορείς του δημόσιου τομέα.
«Το Πρόγραμμα αυτό όπως ήδη έχει θεωρηθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού συμβάλει στην κάλυψη βασικών αναγκών των Δήμων με έμπειρο και αποτελεσματικό ανθρώπινο δυναμικό ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό χαρακτήρα στηρίζοντας συμπολίτες μας για την εξασφάλιση συντάξιμων ετών εργασίας» αναφέρει ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θανάσης Παπαδόπουλος.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας αποφάσισαν σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου να μεταβούν στην Αθήνα για συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση του Προγράμματος. Στη συνάντηση αυτή ζητήθηκε να είναι παρόντες και η αρμόδια Υπουργός Εργασίας κ. Κεραμέως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί διεμήνυσαν στους δημάρχους ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί συνάντηση. Την κινητοποίηση στηρίζει πάντως και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.