HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παρέμβαση της Αυτοοργανωμένης Συλλογικότητας Καλαβρύτων για τους Ζαπατίστας και τους 43 της Ayotzinapa

Με αφορμή την επίσκεψη στα Καλάβρυτα του πρέσβη του Μεξικό στην Ελλάδα κ.Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Ελιζόντο και την εκδήλωση -έκθεση ζωγραφικ...



Με αφορμή την επίσκεψη στα Καλάβρυτα του πρέσβη του Μεξικό στην Ελλάδα κ.Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Ελιζόντο και την εκδήλωση -έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα- η Αυτοργανωμένη Συλλογικότητα Καλαβρύτων ΕΜΕΙΣ έκανε μια ευγενική παρέμβαση θέτοντας το ζήτημα των αυτόνομων κοινοτήτων των Ζαπατίστας στην επαρχεία Τσιάπας και των επιθέσεων που δέχεται από τα καρτέλ των ναρκωτικών με την ανοχή του Μεξικανικού κράτους (βίντεο). Ενημέρωσε πως όπως και στα Καλάβρυτα έτσι και σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν άτομα και συλλογικότητες που εμπνέονται και στηρίζουν τους Ζαπατίστας στον αγώνα τους για «Γη και Ελευθερία». Ταυτόχρονα σε συνεργασία με την Ομάδα Ζαπατίστικο Ημερολόγιο μοιράστηκαν στον δήμαρχο Καλαβρύτων και πρέσβη του Μεξικού Ζαπατίστικα ημερολόγια.
Τέλος θέσαμε τον προβληματισμό μας για την μη απόδοση δικαιοσύνης για τους 43 φοιτητές της σχολής της Αγιοτσινάπα (Ayotzinapa) που δολοφονήθηκαν σαν σήμερα πριν 10 χρόνια (27 Σεπτεμβρίου 2014) μετά την εξαφάνισή τους
Στο πέρας της εκδήλωσης μας πλησίασαν μέλη της μεξικάνικης κοινότητας στην Ελλάδα που συνόδευε την αποστολή και δήλωσαν συγκινημένοι που σε ένα μικρό τόπο νέοι άνθρωποι είναι τόσο ενημερωμένοι για τα ζητήματα των Ζαπατίστας και των 43ών φοιτητών της Αγιοτσινάπα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πολύ πριν δημιουργηθεί η αυτοργανωμένη συλλογικότητα Καλαβρύτων, άτομα στον τόπο μας όπως ο Φίλιππος Σαρδελιάνος το μακρινό 1995 στήριζαν τον αγώνα των Ζαπατίστας μέσω των πρώτων συλλογικοτήτων της Αθήνας πουλώντας κάρτες για ενίσχυση του αγώνα τους και ήταν και σήμερα εκεί μαζί μας στηρίζοντας την παρέμβαση αυτή.
Κατά την διάρκεια της ημέρας έγινε αφισοκόλληση στα Καλάβρυτα και μοίρασμα κειμένων σχετικά με την ιστορία και τον αγώνα των Ζαπατίστας το οποίο και παραθέτουμε παρακάτω.


ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΜΕΞΙΚΟ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ;
Το Μεξικό είναι μια ακόμα πλούσια χώρα με πολλά εκατομμύρια πολύ φτωχούς κατοίκους.
Δεν έγινε ποτέ αγροτική ανακατανομή και έτσι ολόκληρη η αγροτική παραγωγή ανήκε σε μετρημένους γαιοκτήμονες. Οι ιθαγενείς πληθυσμοί της σε όλη την χώρα, όπως και στην περιοχή Τσιάπας μέχρι το 1994 ζούσαν σε συνθήκες πραγματικής σκλαβιάς. Οι αγρότες ανήκαν στον γαιοκτήμονα, υφίσταντο βία και βιασμούς οι γυναίκες, δούλευαν εξοντωτικά όλη μέρα για ψίχουλα, έμεναν στο αγρόκτημα και ψώνιζαν υποχρεωτικά – λόγω αποστάσεων – από το κατάστημα του αφεντικού τους γαιοκτήμονα, άρα ο «μισθός» τους επέστρεφε ολόκληρος στο αφεντικό!
Δεν είχαν καμία απολύτως πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, ήταν αναλφάβητοι όλοι και πέθαιναν από απόλυτα ιάσιμες ασθένειες. Η παιδική θνησιμότητα στην Τσιάπας ήταν το 1994 χειρότερη από πολλές αφρικανικές χώρες.
Οι ιθαγενικοί πληθυσμοί δεν άντεχαν άλλο και από το 1984 άρχισαν να οργανώνονται ώστε να σταματήσουν την ακραία αυτή εκμετάλλευση. Έφτιαξαν μια οργάνωση που την ονόμασαν Ζαπατίστας και έναν στρατό που τον ονόμασαν EZLN, ζαπατιστικό στρατό για την εθνική απελευθέρωση.
Την 1 Γενάρη του 1994 εξεγέρθηκαν ένοπλα, φώναξαν ya basta! και κατέλαβαν 7 δήμους στην περιοχή Τσιάπας καταγγέλλοντας τις συνθήκες ζωής τους και εκδιώκοντας από την περιοχή αρκετούς γαιοκτήμονες. Κατέλαβαν την γη και έκαναν αναδιανομή σε μικρές γαίες αλλά και μεγάλα κομμάτια κοινοτικής γης, που καλλιεργούνται συλλογικά και διεκδίκησαν έπειτα από το κράτος να σεβαστεί τα δικαιώματα τους σε όλα τα βασικά αγαθά αλλά και την πολιτισμική τους ταυτότητα καθώς μιλούν πολλές διαφορετικές γλώσσες (και όχι ισπανικά) , έχουν δικά τους ήθη και έθιμα, δικό τους τρόπο ζωής που σε πολλά σημεία δεν ταιριάζει με τον καπιταλισμό. Σέβονται ουσιαστικά την μάνα γη. Στόχος τους δεν είναι να βγάλουν γρηγορότερα, το μεγαλύτερο κέρδος! Καλλιεργούν την γη φροντίζοντας την, καλλιεργούν μόνο βιολογικά και όχι με χημικά και μονοκαλλιέργεια, κρατούν καθαρά τα νερά των ποταμών τους και αρνούνται να γίνουν στην περιοχή τους Μέγκα πρότζεκτ που θα είναι καταστροφικά για τις επόμενες γενιές!
Προσπαθήσαν πάνω από δέκα χρόνια να συνομιλήσουν με το κράτος για να σεβαστεί την διαφορετικότητα τους αλλά όπως πάντα, η μόνη απάντηση ήταν η καταστολή. Το κράτος έφτιαξε εκατοντάδες στρατόπεδα γύρω απτά χωριά τους και έστειλε χιλιάδες στρατιώτες για να τους τρομοκρατούν και να τους καταστείλουν, πολλοί από αυτούς τους στρατιώτες είναι και οι ίδιοι ιθαγενείς… Από τότε υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση της βίας από τρία μέτωπα.
Πρώτον επίσημα από το κράτος, που όμως κρατάει τα προσχήματα και δεν επιτίθεται συνήθως κατά μέτωπον.
Δεύτερον από παρακρατικές ομάδες ιθαγενών, που έχουν εκπαιδευτεί και οπλιστεί από το κράτος και εκτελούν διαταγές του κράτους. Αυτές οι ομάδες κάνουν ένοπλες επιθέσεις για να πάρουν πίσω κομμάτια κατειλημμένης γης ή απλά για εκφοβισμό, έχουν διαπράξει δεκάδες δολοφονίες αγωνιστών και ανάγκασαν εκατοντάδες αγωνιστές αγρότες σε βίαιο εκτοπισμό από την γη τους
Τρίτον, από τις ναρκομαφίες που ελέγχουν την περιοχή γιατί από εκεί περνούν τόνοι ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες πολιτείες. Έχουν πολύ συχνά ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τους για το ποια θα κυριαρχήσει στην περιοχή, συγκρούσεις που έχουν συχνά θύματα αμάχους και δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας σε όλη την χώρα.
Οι Ζαπατίστας όμως, όχι μόνο συνεχίζουν να αντιστέκονται για να υπερασπιστούν την γη που είχαν καταλάβει το 94′ αλλά αφού είδαν ότι το κράτος δεν πρόκειται να φροντίσει για αυτούς, αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους σχολεία όπου θα μαθαίνουν τις δικές τους γλώσσες, τα βότανα της περιοχής τους, την ιστορία και την μυθολογία τους.
Σιγά σιγά έφτιαξαν και τις δικές τους πρωτοβάθμιες δομές υγείας όπου αλληλέγγυοι γιατροί εκπαίδευσαν τους πρώτους λειτουργούς υγείας. Επίσης έφτιαξαν το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης για να οργανώνουν όσα κάνουν. Το κάθε χωριό έχει την συνέλευση του και η συνέλευση ορίζει ποιος θα είναι υπεύθυνος σε κάθε διαφορετικό πόστο.
Πλέον, έχουν ζήσει 30 χρόνια αυτόνομης ζωής και 40 χρόνια διαρκούς αγώνα!!
Έφτιαξαν συνεταιρισμούς καφέ και εξάγουν όλο τον καφέ που παράγουν σε αλληλέγγυους συνεταιρισμούς και ομάδες σε όλο τον κόσμο σε τιμή πολύ, πολύ μεγαλύτερη από όσο πληρώνονταν παλιότερα ,την οποία κανονίζουν μαζί, σε κοινή συνάντηση, οι παραγωγοί με τους αγοραστές.
Έχουν φτιάξει δημοτικά σχολεία σε κάθε χωριό , οπότε δεν υπάρχουν αναλφάβητοι, έχουν φτιάξει αρκετά γυμνάσια, λύκεια και ένα πανεπιστήμιο στην πόλη του Σαν Κριστόμπαλ.
Έχουν πολύ καλή πρωτοβάθμια υγεία και κάποια νοσοκομεία που γίνονται ακόμη και χειρουργεία. Τιμούν τα ήθη και έθιμα τους έχοντας πολλές ομάδες για τον πολιτισμό που κάνουν μουσική, θέατρο, κινηματογράφο κτλ. Ζουν ειρηνικά στα χωριά τους, δεν ενοχλούν κανέναν αλλά δέχονται διαρκείς παρενοχλήσεις από το κράτος!
Το ίδιο κράτος που δέκα ακριβώς χρόνια πριν , εξαφάνισε και δολοφόνησε 43 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο αγροοικονομίας της Ayotzinapa, οι οποίοι πήγαιναν με πούλμαν σε κινητοποίηση για τα δικαιώματα τους!
Οι ναρκομαφίες έκαναν την βρώμικη δουλειά, η αστυνομία συμμετείχε και συγκάλυψε όλα τα στοιχεία και μετά από χρόνια ερευνών αποκαλύφθηκε ότι για ακόμα μια φορά, από πίσω ήταν…ποιος άλλος; το κράτος!!
Η κυβέρνηση του Ομπραδόρ, ήρθε ως » αριστερή» κυβέρνηση και κατάφερε να εφαρμόσει με επιτυχία όλα όσα χρόνια τώρα προσπαθούσαν οι δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις! Προχώρησε με επιτυχία πολλά Μέγκα πρότζεκτ, που θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα και οικολογικά και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Οι ναρκομαφίες έχουν αυξήσει τον έλεγχο τους και η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει αύξηση βίας!! Λένε ότι μαλώνουν μεταξύ τους οι ιθαγενείς και είναι δικό τους πρόβλημα! Έτσι αφού δεν βλέπει κανένα πρόβλημα, αρνείται και να προστατέψει τους ίδιους τους πολίτες της από ακραία βία και εκτοπισμούς.
Η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, η νέα πρόεδρος του Μεξικού που θα χρηστεί την 1/10/24 δείχνει πως θα συνεχίσει ακάθεκτη το έργο του Ομπραδόρ, παρά τις χιλιάδες φωνές διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την χώρα!
Ζητάμε από το μεξικάνικο κράτος να αναγνωρίσει τα λαϊκά προβλήματα, να σεβαστεί τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα των πολιτών του, να δώσει αποτελεσματική λύση στην μάστιγα της βίας, να πάψει η τόσο μεγάλη κοινωνική ανισότητα.
Είμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με τον αγώνα των ιθαγενών Ζαπατίστας και όλων των αγωνιζόμενων στο Μεξικό και στον κόσμο!!

ΕΜΕΙΣ- Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Καλαβρύτων
Σε συνεργασία με την Ομάδα Ζαπατίστικο Ημερολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.