HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μεγάλες Καλαβρυτινές στιγμές στη Σερβία!

Ο «Ορφέας του Δούναβη» είναι μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στη Σερβία. Συμμετέχουν ποιητές απ’ όλον τον κόσμο και μέσα από την ποίησ...



Ο «Ορφέας του Δούναβη» είναι μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στη Σερβία. Συμμετέχουν ποιητές απ’ όλον τον κόσμο και μέσα από την ποίησή τους στέλνουν μηνύματα ειρήνης, αγάπης και συμφιλίωσης των λαών. Λαμβάνει χώρα κάθε Αύγουστο, με συνεχή ανοδική πορεία. Εφέτος συμπλήρωσε 13 χρόνια και κατά κοινή ομολογία η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη. Κύρια διοργανώτρια η διευθύντρια της βιβλιοθήκης του Κοστάλακ και πρόεδρος της Λέσχης Majdan και του φεστιβάλ Slavica Pejovic.
Στο φεστιβάλ αυτό συμμετέχει κάθε χρόνο και η εκ Σκεπαστού Καλαβρύτων ποιήτρια και σκηνοθέτις Παρασκευή (Βούλα) Μέμου. Όπως είχε αναγγείλει πρόσφατα το kalavrytanews.com, η φετινή Καλαβρυτινή εκπροσώπηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη. Εκτός από Βούλα Μέμου, συμμετείχαν ο συγγραφέας, λογοτέχνης και λαογράφος Νίκος Παπακωνσταντόπουλος από το Λειβάρτζι, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Ελένη Γάλλιου και ο ποιητής Πάνος Κούρβας, φίλος των Καλαβρύτων και Καλαβρυτινών. Η αποστολή αυτή στη Σερβία για το φεστιβάλ, ήταν και η μοναδική Ελληνική, την οποία υποδέχθηκε τιμητικά και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου η ίδια η κυρία Slavica Pejovic.
Εκτός από τα ποιήματά τους που απήγγειλαν οι ποιητές μας στους χώρους πολιτισμού της φίλης χώρας σύμφωνα με το πρόγραμμα, με τα δικά τους μηνύματα για την ειρήνη, την αγάπη και τη συμφιλίωση των λαών, σήκωσαν ψηλά τα Καλάβρυτα και με άλλες δραστηριότητές τους: Εκ μέρους της αποστολής απένειμαν μετάλλια με το περιστέρι της ειρήνης στης πρόεδρο και διοργανώτρια Slavica Pejovic, στον καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ποζάρεβακ Miroljub Manojlović και στον ταπεινό μητροπολίτη Ποζάρεβακ Ιγνάτιο, ο οποίος είναι και καθηγητής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Μετάλλια απενεμήθησαν, επίσης, από την Ελληνική αποστολή στον αντιπρόεδρο της λέσχης Majdan Dragan Radosavljevic και στην καθηγήτρια του πανεπιστημίου και πρόεδρο της Ένωσης ποιητών του Μαυροβουνίου Slavka Klikovac.
Ιδιαίτερα φορτισμένες συναισθηματικά οι στιγμές απονομής των μεταλλείων στον καθηγητή Manojlović και στον μητροπολίτη Ιγνάτιο από τη Βούλα Μέμου, όταν η ποιήτρια αναφέρθηκε στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και εξέφρασε εκ μέρους της Ελλάδας ευγνωμοσύνη στη Σερβία για την βοήθειά της στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ελλάδα πριν δυο χρόνια (δείτε τα βίντεο). Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ πλαισιώθηκαν και με χορευτικά δρώμενα ανηλίκων και ενηλίκων. Πολλά από τα ποιήματα απαγγέλθηκαν και στη Σερβική γλώσσα, αφού με την επιμέλεια της Slavica Pejovic έχουν εκδοθεί σε βιβλίο, με τον τίτλο «ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ».
Ο καθηγητής Manojlović μιλάει πολύ καλά Ελληνικά και σε αρκετές περιπτώσεις μετέφραζε τα λεγόμενα των Ελλήνων στα Σέρβικα. Έχει γράψει και εκδώσει δύο βιβλία για την ιστορία των Ελλήνων στη Σερβία, στην Ελληνική γλώσσα! Πολύ καλά Ελληνικά μιλάει και μητροπολίτης Ιγνάτιος, αφού σπούδασε θεολογία στην Αθήνα.
Την Κυριακή 25 Αυγούστου, οι Έλληνες και άλλοι ορθόδοξοι ποιητές εκκλησιάστηκαν στον ναό του αγίου Μαξίμου του Ποζάρεβακ, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ιγνάτιος, ο οποίος αμέσως μετά παρέθεσε μεγάλη δεξίωση στους ποιητές και σε όλους τους εκκλησιαζόμενους στο πνευματικό κέντρο του ναού.
Εκτός από το πρόγραμμα των απαγγελιών, οι οικοδεσπότες ξενάγησαν τον μεγάλο αριθμό ποιητών που συμμετείχε στο φεστιβάλ σε ιστορικά κτίρια, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην πόλη του Ποζάρεβακ.
Το τριήμερο φεστιβάλ ποίησης έκλεισε με πλούσιο δείπνο και πολύ ενθουσιασμό, σε μια υπέροχη μουσικοχορευτική βραδιά σε κατάστημα του Ποζάρεβακ. Τα Σέρβικα και Ελληνικά τραγούδια, μαζί με το χορό, ήταν ένα ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης και αδελφοσύνης. Από την ενημέρωση που έχουμε, αλλά και από περιηγήσεις στο διαδίκτυο, πληροφορούμεθα στο όλο πολιτιστικό γεγονός του τριημέρου, αναφέρεται όλος ο ηλεκτρονικός και έντυπος της φίλης γειτονικής χώρας με διθυραμβικά σχόλια, χώρια από τις διαστάσεις που λαμβάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι όλες οι μετακινήσεις των ποιητών από περιοχή σε περιοχή στη Σερβία και όλα τα έξοδα της εστίασης, κάλυψε ο Δήμος του Ποζάρεβακ. Έκδηλα ενθουσιασμένη η Πρόεδρος και διοργανώτρια Slavica Pejović, υποσχέθηκε ότι θα επαναλάβουμε εκδήλωση στην Ελλάδα και στα Καλάβρυτα με την συμμετοχή φίλων από το εξωτερικό!
Σερβία, η Ελλάδα σ’ ευχαριστεί! Ιστορική διαχρονικά η Ελληνο-Σερβική φιλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.