HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Περιβαλλοντικό Έγκλημα στις Πηγές του Λάδωνα

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" στο τελευταίο της φύλλο και τάραξε τα νερά, δημι...



Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" στο τελευταίο της φύλλο και τάραξε τα νερά, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτηματικά. 
Η εφημερίδα αναφέρει: 
Οι πηγές του ποταμού Λάδωνα, μία από τις πιο πολύτιμες και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας, βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο να καταστραφούν, καθώς σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), έχει εγκριθεί άδεια παραγωγής σε ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου, ακριβώς επάνω στο σημείο που αναβλύζουν οι πηγές.
Η συγκεκριμένη αίτηση, από τον Οκτώβριο 2023 πήρε έγκριση άδειας παραγωγής τον Ιανουάριο του 2024, όπως φαίνεται από τα στοιχεία και έχει υποβληθεί από την εταιρεία «ΔΑΝΑΗ», η οποία έχει έδρα στην Αθήνα. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν στη διάθεση της ΩτΚ.
Η εταιρεία έχει ζητήσει με την αίτηση της, να δεσμεύσει το σύνολο της πηγής του Λάδωνα σε μήκος περίπου 220 μέτρων, με το σημείο αρχικής άντλησης να τοποθετείται εντός του σημείου που αναβλύζουν οι πηγές του Λάδωνα. Η περιοχή του έργου και της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού σταθμού, τοποθετείται σε περιοχή που ανήκει περιβαλλοντικά στις ιδιαίτερα ευαίσθητες ζώνες του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, το οποίο είναι αναγνωρισμένο για την οικολογική του σημασία και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά ως Γεωπάρκο της UNESCO.
Η δεσμευμένη περιοχή όπως απεικονίζεται στο Γεωχάρτη της ΡΑΑΕΥ


Η κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή αυτή θεωρείται από περιβαλλοντολόγους και τοπικούς φορείς ως εντελώς αδικαιολόγητη και καταστροφική. Η ισχύς που ζητείται με την άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ ανέρχεται σε 0,5 MW, η οποία, ωστόσο θα απαιτεί την πλήρη εκμετάλλευση του υδάτινου όγκου της πηγής και θα γίνουν έργα πάνω στο σημείο της πηγής. Αυτό σημαίνει ότι η επικινδυνότητα για την ύπαρξη των πηγών του Λάδωνα είναι απόλυτα εμφανής. Εάν η άδεια αυτή πάρει την τελική έγκριση για υλοποίηση της, θα δεσμευτεί ολόκληρη η περιοχή των πηγών, καταστρέφοντας έναν από τους πιο σημαντικούς τόσο περιβαλλοντικά όσο και αναπτυξιακά, υδάτινους πόρους της περιοχής.
Το σημείο όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο δεν είναι μόνο ένα κεντρικό σημείο φυσικού κάλλους, αλλά και μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ζώνη που φιλοξενεί μοναδικά οικοσυστήματα και είδη υπό απειλή. Οι επιπτώσεις από μια τέτοια επένδυση θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, την τοπική πανίδα και χλωρίδα, αλλά και για την περιβαλλοντική, τουριστική και πολιτιστική αξία της περιοχής.
Οι τοπικές αρχές, οι συλλογικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής ήδη εκφράζουν έντονη αντίθεση σε αυτή την απόφαση και ζητούν την άμεση επανεξέταση και ανάκληση της άδειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η προστασία των πηγών του Λάδωνα πρέπει να είναι προτεραιότητα και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να σέβεται την οικολογική ισορροπία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Είναι προφανές ότι η εγκατάσταση υδροηλεκτρικού εργοστασίου στις πηγές του Λάδωνα αποτελεί μια καταστροφική επιλογή, η οποία θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για το περιβάλλον και την τοπική κοινότητα.
Σχηματική απεικόνιση της άδειας με ΑΑ: Γ-015410που έχει χορηγηθεί με σκιασμένη την περιοχή δέσμευσης

 
Η "Ώρα των Καλαβρύτων" και το "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS" δεν ήταν δυνατό να παραμείνει αμέτοχη σε μια τέτοια παρέμβαση που όπως αναφέρουν οι τοπικοί φορείς θα είναι «έγκλημα» σε βάρος του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της περιοχής τους και ευρύτερα των Καλαβρύτων. Η προστασία αυτής της πολύτιμης περιοχής είναι απαραίτητη και απαιτεί άμεσες δράσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς και κυρίως από το Δήμο Καλαβρύτων για ανάκληση της απίθανης άδειας που χορηγήθηκε.

ρεπορτάζ ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και kalavrytanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.