HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΔΕΘ: Εξαγγελία για τα κόκκινα δάνεια αγροτών, Συνεταιρισμών και την PQH

Μια σημαντική εξαγγελία ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο ...



Μια σημαντική εξαγγελία ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και αφορούσε το θέμα των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και συνεταιρισμοί με τα κόκκινα δάνεια και την PQH.
Το εν λόγω πρόβλημα αφορά πάνω από 18.000 αγρότες και εκατοντάδες συνεταιρισμούς, αγροτικές περιουσίες και υποδομές άνω των 4 δις ευρώ, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να ενισχύσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές, που οι συγκεκριμένες υποδομές χρησιμοποιούνταν εναντίον των συμφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισμών.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων αγροτών και Συνεταιρισμών, ώστε βάσει των δυνατοτήτων τους, να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε βάθος χρόνου, με αναχρηματοδότηση, οριστική διευθέτηση και εξάλειψη των εμπράγματων βαρών.
Επί του συγκεκριμένου θέματος η ΕΘΕΑΣ, στη Γενική Συνέλευσή της, στις 2 Απριλίου 2022, είχε ορίσει τα κόκκινα δάνεια ως ένα από τα κύρια Στρατηγικά ζητήματα, που θα ασχοληθεί, έτσι, ώστε να απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών και των Συνεταιρισμών, που ήταν δεσμευμένα από την PQH. Κατά την περίοδο των αγροτικών συλλαλητηρίων και γνωρίζοντας όλες τις διαστάσεις του θέματος των κόκκινων δανείων, η ΕΘΕΑΣ βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών και κατόπιν τούτου προέβη στην επεξεργασία βιώσιμων προτάσεων, τις οποίες παρουσίασε ενώπιον του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου σε υπουργικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, έγιναν διαδοχικές συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τα στελέχη της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQH, με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον υπουργό Επικρατείας, κ. Μάκη Βορίδη. Στη συνέχεια, η ΕΘΕΑΣ ήρθε σε συμφωνία, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με εταιρεία για την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των Συνεταιρισμών, που είχαν δεσμευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και έθετε διαρκώς και επιτακτικά το ζήτημα στα κυβερνητικά όργανα για την επίλυσή του.
Για την ΕΘΕΑΣ, η δέσμευση και η μη λειτουργία άνω των 700 αγροτικών συνεταιριστικών υποδομών, καθώς και ατομικών περιουσιών 18.000 αγροτών ήταν πρόβλημα κρίσιμης οικονομικής και ηθικής σημασίας, που έπρεπε άμεσα να επιλυθεί.
Αναμένοντας τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν, η ΕΘΕΑΣ θα επανέλθει με τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε μέσα από την ευελιξία που εξαγγέλθηκε, να δρομολογηθούν πραγματικά βιώσιμες λύσεις, που θα βοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη, επιλύοντας μακροχρόνια προβλήματα που ήταν αποτέλεσμα της περιόδου της οικονομικής κρίσης για αγρότες και συνεταιρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.