HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: Έντονη διαμαρτυρία και αντιρρήσεις για απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Κατά τη 10η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων της 27.09.2024 και με αριθμό θέματος ημερησίας διάταξης 6, λήφθηκε απόφα...



Κατά τη 10η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων της 27.09.2024 και με αριθμό θέματος ημερησίας διάταξης 6, λήφθηκε απόφαση για «την έκφραση πρόθεσης αγοράς ακινήτου ….., ως μοναδικού κατάλληλου για την εκπλήρωση του δημοτικού σκοπού (δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων - parking) ευρισκομένου βορειοανατολικά του Κοιμητηρίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαβρύτων» και εντός του ιερού ιστορικού χωροταξικού τόπου Θυσίας, ο οποίος χαίρει ειδικής κρατικής προστασίας από το 1993.
Με την ανωτέρω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρείται απροκάλυπτα προσχηματικά όχι μόνο να ξεπεραστεί η νομική απαγόρευση της επιχειρούμενης επέμβασης, όχι μόνο να αγοραστεί «φθηνά» χαρακτηρισμένη από ΦΕΚ έκταση αλλά αυτή μάλιστα η επέμβαση να χρηματοδοτηθεί μέσα από πόρους προοριζόμενους για έργα στον Τόπο θυσίας!
Αποτελεί συνεπώς η απόφαση τον ορισμό της καταχρηστικότητας και το πρώτο βήμα στην εμπορευματοποίηση, στην υποβάθμιση, στην απαξίωση του Τόπου Θυσίας και στη λήθη, προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων του τόπου και συγκεκριμένων πολιτικών επιδιώξεων των δυνατών.
Ειδικότερα, δυνάμει της ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/647/85090, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 348, τεύχος Β, την 17 Μαϊου 1993 και σε συνέχεια της ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με αριθμό 24/24.09.92 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50 o χώρος θυσίας στα Καλάβρυτα Ν. Αχαϊας, διότι «είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, ως χώρος που συντελέστηκε ένα από τα αγριότερα ομαδικά εγκλήματα του ναζισμού έναντι του αόπλου πληθυσμού των Καλαβρύτων».
Oι Καλαβρυτινοί επιλέγουν να θυμούνται το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, να δίνουν το παράδειγμα αυτό στον κόσμο και να αγωνίζονται για την ειρήνη.
Ως Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία και τις αντιρρήσεις μας στην ανωτέρω πρωτοφανή απόφαση, όπως αυτά αναπτύσσονται στο συνημμένο έγγραφο, το οποίο απευθύναμε σε όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και στη Δημοτική Αρχή ζητώντας:
- να αναιρέσει πάραυτα την απόφασή της για δημιουργία δημοτικού parking στην εν θέματι ιδιοκτησία, η οποία είναι ενάντια στο καθεστώς προστασίας του ιστορικού τόπου, ευθέως προσβάλλει την ιερή μνήμη των εκτελεσθέντων συγγενών μας, αλλά ευθέως βάλλει και κατά της συλλογικής Μνήμης της Μαρτυρικής πόλης μας,
- να προχωρήσει σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης της ανωτέρω ιδιοκτησίας, ως οφείλει, προκειμένου να περιφρουρήσει το σκοπό του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου,
- να σεβαστεί και να προστατεύσει, ως έχει την ηθική και νομική υποχρέωση, τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του Λόφου του Καπή, το Εθνικό Μνημείο, το Μαρτυρικό Μονοπάτι και το Ιστορικό Νεκροταφείο, τα οποία αποτελούν ενιαία ιερή χωροταξική ενότητα, όπως από το 1993 έχουν αποφανθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και οι αρχιτέκτονες του Μνημείου.

Για την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Ο Πρόεδρος Φάνης Παπαγεωργίου
Η Γραμματέας Νάντια Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.