HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παρουσίαση της νέας έκδοσης του θεατρικού έργου «Η Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

To Φεστιβάλ Γκόλφω, οι Εκδόσεις Ηδύφωνο, και το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρώ...

To Φεστιβάλ Γκόλφω, οι Εκδόσεις Ηδύφωνο, και το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας έκδοσης του θεατρικού έργου «Η Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη (1854-1918), σε σχέδια της εικαστικού Ελεάννας Μαρτίνου, που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Μπάρρυ (Σανταρόζα 7 & Καρόλου) του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, και ώρα 19:00.
Η νέα έκδοση της «Γκόλφως», μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Γκόλφω, εντάσσεται στο πρόγραμμα κυκλοφορίας όλων των έργων του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Ηδύφωνο (Αίγιο) σε σύγχρονες εκδοχές των δυσεύρετων σήμερα βιβλίων του Αχαιού δημιουργού από το Μεσορρούγι, που με τη φαντασία του και το ταλέντο του κατέστησε τον Χελμό πανελλήνιο σημείο αναφοράς και τη θεατρική ηρωίδα Γκόλφω αθάνατη.
Το θεατρικό έργο «Η Γκόλφω», γνωστό σε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν την τύχη να το δουν επί σκηνής, ερμηνευμένο από σπουδαίους ηθοποιούς εδώ και εκατόν τριάντα χρό-νια, είναι ακόμη περισσότερο γνωστό σε ένα μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων, που έχουν ακούσει για αυτό, χωρίς ωστόσο να το έχουν δει, καθώς με την πάροδο του χρόνου η «Γκόλφω» απέκτησε μυθικές διαστάσεις. Και ασφαλώς πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που έχουν διαβάσει το έργο· ένα κείμενο πρωτίστως θεατρικό αλλά και ποιητικό, αφού ο Πε-ρεσιάδης διαθέτει όλες εκείνες τις αρετές των μαστόρων του ελληνικού λόγου.
Μετά την πρώτη ερασιτεχνική παρουσίαση του έργου στην Ακράτα (1893), την έναρξη των επαγγελματικών παραστάσεων στην Αθήνα (1894) και στις ελληνικές Κοινότητες ανά τον Κόσμο, είχε έρθει παράλληλα και η σειρά των Πατρινών θεατρόφιλων να απολαύσουν την ήδη πολυσυζητημένη ηρωίδα, στο θέατρο «Απόλλων» (1895), που θα επαναλαμβανόταν έ-κτοτε πολλάκις, μέχρι προσφάτως από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (2020).
Η νέα έκδοση της «Γκόλφως» πρωτοπαρουσιάζεται –τιμής ένεκεν– στο Πατρινό και το ευρύτερο βιβλιόφιλο κοινό του 21ου αιώνα, προσκαλώντας παλαιότερους και νεότερους ηλικιακά αναγνώστες να προσεγγίσουν και να απολαύσουν το ίδιο το κείμενο με τον ξε-χωριστό λόγο του συντοπίτη συγγραφέα· να μοιραστούν την ιστορία του ερωτευμένου ζευγαριού: Τάσου-Γκόλφως· να γνωρίσουν μοναδικές στιγμές μιας αλλοτινής εποχής· να βιώσουν τον παλμό και τα ήθη μιας κοινωνίας τόσο κοντινής, και να καταστούν –εντέλει– κοινωνοί του επώδυνου, ενίοτε, μεγαλείου της αγάπης!
Με το παρόν εκδοτικό εγχείρημα προτάσσεται η απόλαυση της Ανάγνωσης, καθώς εμπε-ριέχει τη γοητεία και τη μαγεία της αναπαράστασης των περιγραφόμενων από τον ίδιο τον αναγνώστη, που μεταμορφώνεται εξ αρχής –με το άνοιγμα του βιβλίου– σε σκηνοθέ-τη, σκηνογράφο, ενδυματολόγο, μουσικό επιμελητή, φωτιστή και γιατί όχι πρωταγωνι-στή και πρωταγωνίστρια των διαμειβομένων. Το βιβλίο μεταμορφώνεται σε νοητή θεα-τρική σκηνή· γίνεται θυμέλη όπου ο αναγνώστης ως κορυφαίος καθίσταται αυτόπτης μάρτυρας του θαύματος της ζωής και των παθών της!
Η νέα έκδοση του θεατρικού έργου «Η Γκόλφω» βασίζεται στις Εκδόσεις Μιχαήλ Ι. Σαλί-βερου (1904), στις Εκδόσεις Παπαδημητρίου-Αστήρ (1971) αλλά, κυρίως, στην έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακράτας «Η Αναγέννησις» (1993) και στις Εκδόσεις Λιβάνη (2003), αμφότερες σε επιμέλεια και γλωσσάριο του Αναστασίου Μ. Γεωργαντόπουλου, που με τη σειρά του στηρίχτηκε στην έκδοση του Οίκου Γ.Δ. Φέξη (1915). Η Γκόλφω κυ-κλοφόρησε επίσης από τις Εκδόσεις Ξυγκανού (1906), Εκδόσεις Κεραυνός (1929) και Εκ-δόσεις 4Ε (1993).
Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει, ότι για την παρούσα νέα έκδοση έχει επιλεγεί η σημερινή απλοποιημένη –από άποψη ορθογραφίας– μορφή του αρχικού κειμένου, που διατηρεί ωστόσο τον πολυτονικό χαρακτήρα, μια μακραίωνη παράδοση της ελληνικής γραφής, μέσα στην οποία και ο συγγραφέας του έργου ανήκει. Συμπληρώθηκαν κάποιες ελάχι-στες παραλείψεις και διορθώθηκαν ορισμένες αβλεψίες προγενέστερων εκδόσεων. Το έργο παραδίδεται άρτιο και ευανάγνωστο στους αναγνώστες, το θεατρόφιλο κοινό και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Την εκδήλωση προλογίζει η Μαρία Παναγιωτακοπούλου (Εκδόσεις Ηδύφωνο)
Χαιρετισμούς απευθύνουν οι:
– Γιάννης Καλατζόπουλος (καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας)
– Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δυτικής Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών)
Για το βιβλίο και το έργο μιλούν οι:
– Ανδρέας Φούρας (Πρώην Υπουργός – Πρώην Δήμαρχος Πατρέων)
– Μαρία Φραγκή (PhD, Σκηνοθέτις – Θεατρολόγος, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Πανεπι-στήμιο Πατρών)
– Σίμος Κακάλας (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης)
Ο Σάκης Παπαδημήτριου (συνθέτης, ερμηνευτής, ερευνητής) συμβάλλει μουσικά με πα-ραδοσιακές μελωδίες του Χελμού.
Αποσπάσματα του θεατρικού έργου «Η Γκόλφω» διαβάζουν οι:
– Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου
– Σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
– Έλσα Αντώνιου
Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Ελευθερία Στεργιοπούλου.
Χορηγός Επικοινωνίας: Ράδιο Γάμμα.
Μετά την παρουσίαση θα προσφερθεί ένα ποτήρι τοπικό κρασί.
—————-
Το εξώφυλλο του βιβλίου, και τα σχέδια, δη-μιουργήθηκαν από την εικαστικό Ελεάνα Μαρτίνου, ειδικά για την νέα έκδοση της «Γκόλφως».
Η Ελεάννα Μαρτίνου γεννήθηκε στην Αθήνα (1981). Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (2006) και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τε-χνών Αθήνας (2009). Έχει κάνει κλασικές σπουδές πιάνου στο Ωδείο Αθηνών (1987-2003) και σεμινάρια ψυχο-ακουστικής και μουσικής τεχνολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπου-δών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2015-17). Έχει συμμετά-σχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει εργαστεί για σκηνι-κά στο θέατρο και για εικονογράφηση βιβλίων. Τούτη την περίοδο εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (2018-). Διδάσκει εικαστικά σε ενηλίκους από το 2000. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Σύμπραξη: Σύνδεσμος «Ο Χελμός» / Φιλοπρόοδος Όμιλος Ακράτας «Γεώργιος Λεφεντά-ριος»
1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΚΟΛΦΩ 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.