HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Καλάβρυτα έδρα της Κλιματικής Έρευνας - Μεγάλο επιστημονικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην κορυφή του Χελμού

Ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό πείραμα μεγάλης κλίμακας με αντικείμενο την Κλιματική Έρευνα έχει ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου στα Καλάβρυτα με επ...

Ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό πείραμα μεγάλης κλίμακας με αντικείμενο την Κλιματική Έρευνα έχει ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου στα Καλάβρυτα με επίκεντρο τον Ερευνητικό σταθμό του Δημοκρίτου στην κορυφή του Χελμού. Το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας Αερολυμάτων για τις Ατμοσφαιρικές και Κλιματικές Επιπτώσεις (ΕΡΠΤΑΚ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με επικεφαλής τον Δρ. Κ. Ελευθεριάδη, έχει τη χαρά να φιλοξενεί και να συντονίζει από κοινού με τους συντονιστές του έργου, Δρ. Α. Νένε (EPFL/FORTH) και Δρ. Ulas Im (Πανεπιστήμιο Aarhus) μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος CleanCloud τη μεγάλη πειραματική καμπάνια CHOPIN (Cleancloud Helmos Orographic Site experiment.
Η καμπάνια πραγματοποιείται στο Σταθμό Ατμοσφαιρικών Αερολυμάτων και Κλιματικής Αλλαγής στον Χελμό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2134 μ. αλλά και σε άλλες τοποθεσίες σε χαμηλότερο υψόμετρο στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται συχνά στην ελεύθερη τροπόσφαιρα, έχοντας ελάχιστη επίδραση από την επιφανειακή ρύπανση, και έτσι θεωρείται αντιπροσωπευτική του ατμοσφαιρικού υποβάθρου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Δρ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης μιλώντας στο kalavrytanews.com αναφέρει:
"Όντας στο σταυροδρόμι των κύριων αέριων μαζών της περιοχής και συχνά εντός νεφών, ο σταθμός θεωρείται ιδανικός για τη διεξαγωγή ερευνών για τα νέφη και το κλίμα. Η καμπάνια CHOPIN συγκεντρώνει περισσότερους από 50 συμμετέχοντες από περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές ομάδες, με στόχο τη κατανόηση των μηχανισμών σχηματισμού και της εξέλιξης των νεφών, καθώς και των αλληλεπιδράσεων αερολυμάτων-νεφών, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τη μεταβολή κρίσιμων ατμοσφαιρικών παράμετρων κάτω από συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Η καμπάνια χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό επίγειων μετρήσεων, τεχνικών τηλεπισκόπησης (π.χ. ραντάρ, lidar), μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δέσμιων αερόστατων και προηγμένων υπολογιστικών μοντέλων για την επίτευξη των στόχων της. Η εκτεταμένη υποδομή και εξοπλισμός που αναπτύχθηκε για τα παραπάνω φιλοξενήθηκε στο σταθμό του Δημόκριτου στην κορυφή του Χελμού αλλά και σε άλλες τοποθεσίες σε χαμηλότερο υψόμετρο στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων. Θα πρέπει να τονίσουμε τη σημαντική συνεισφορά από το προσωπικό του χιονοδρομικού αλλά και τον επικεφαλής Α. Άγριο και το δήμαρχο Καλαβρύτων Α. Παπαδόπουλο που προσέφεραν και προσφέρουν όσο η καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη την υποστήριξή τους και κρίσιμη υλικοτεχνική υποδομή στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού για την λειτουργία του επιστημονικού εξοπλισμού και την εκτέλεση των μετρήσεων, των πτήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών , των ραντάρ και άλλων επίγειων παρατηρήσεων. Επίσης να τονιστεί ότι για όλες τις παρατηρήσεις των εναέριων και τηλεσκοπικών μέσων έχουν επιληφθεί και έχουν αδειοδοτήσει τη λειτουργία τους η Ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το ΓΕΑ/ΓΕΕΘΑ και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων. Όλα αυτά καθιστούν την καμπάνια CHOPIN ένα μοναδικό παράδειγμα διεπιστημονικής συνεργασίας και έρευνας αιχμής στην περιοχή των Καλαβρύτων και αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο των επιστημονικών υποδομών που λειτουργεί το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην περιοχή την τελευταία 10ετία"

Ο δρ Κωσταντίνος Ελευθεριάδης Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και ο καθ. Αθανάσιος Νένες, Ερευνητής του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Συντονιστικό Μέλος του Κέντρου για τη Μελέτη της Ποιότητας του Αέρα και την Κλιματική Αλλαγή (C-STACC) και Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, EPFL, Λωζάνη, Ελβετία, είχαν συνάντηση την Τρίτη 23 Οκτωβρίου με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο όπου εγκαινιάστηκε συνεργασία με στόχο την ανάδειξη και από μέρους του Δημοκρίτου της περιοχής των Καλαβρύτων και του Χελμού ως "Επιστημονικό βουνό" με παρουσιάσεις ερευνών, επισκέψεις επιστημόνων και διαδραστική συνεργασία Επιστημονική κοινότητας με τον Δήμο Καλαβρύτων σε μια ενδιαφέρουσα διάδραση που θα εμπλουτίζει και το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

ρεπορτάζ για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.