HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Προβλήματα των Επιχειρήσεων στα Καλάβρυτα και η Απουσία του Επιμελητηρίου

γράφει ο Ιωάννης Αναστασόπουλος Τα Καλάβρυτα, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, φημίζονται για την ιστορικ...

γράφει ο Ιωάννης Αναστασόπουλος
Τα Καλάβρυτα, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, φημίζονται για την ιστορική τους κληρονομιά και τη φυσική τους ομορφιά. Παρά τη σημαντική αυτή δυναμική, οι επιχειρήσεις της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα που επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, όμως, είναι η διαχρονική απουσία ουσιαστικής στήριξης από το Επιμελητήριο, το οποίο θα έπρεπε να είναι ο βασικός φορέας υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων.
Η απουσία του Επιμελητηρίου και οι συνέπειες
Απουσία Οργανωμένων Πρωτοβουλιών για τον Τουρισμό
Το Επιμελητήριο δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προβολή της περιοχής και τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αντί να προωθεί νέες μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός ή ο πολιτιστικός τουρισμός, παραμένει αμέτοχο σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα για την τοπική οικονομία.
Αδυναμία Καθοδήγησης στις Ψηφιακές Τεχνολογίες
Σε έναν κόσμο όπου η ψηφιακή μετάβαση είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο δεν έχει προσφέρει την απαραίτητη εκπαίδευση και καθοδήγηση. Η έλλειψη οργανωμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων και η απουσία υποστήριξης για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών έχουν οδηγήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό.
Αδιαφορία για τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία
Το Επιμελητήριο δεν έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε από κρατικά προγράμματα είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς καθοδήγηση και υποστήριξη, πολλές επιχειρήσεις χάνουν ευκαιρίες να αναπτυχθούν και να επενδύσουν σε νέα προϊόντα ή υπηρεσίες.
Αδυναμία Επίλυσης Υποδομών
Παρά τα διαρκή προβλήματα στις υποδομές της περιοχής, το Επιμελητήριο δεν έχει παίξει το ρόλο του ως διαμεσολαβητής μεταξύ των τοπικών αρχών και των επιχειρηματιών για τη βελτίωση των συνθηκών. Αυτό έχει οδηγήσει σε συνεχή προβλήματα προσβασιμότητας, περιορίζοντας την ανάπτυξη του τουρισμού και των επιχειρήσεων.
Πώς μπορεί όμως το Επιμελητήριο να αναλάβει δράση;
Το Επιμελητήριο έχει ακόμη τη δυνατότητα να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας των Καλαβρύτων:
Δημιουργία Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό
Με σωστό σχεδιασμό και συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις, το Επιμελητήριο μπορεί να προωθήσει νέες μορφές τουρισμού και να ενισχύσει την τουριστική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Υποστήριξη στην Ψηφιακή Μετάβαση
Παρέχοντας εκπαίδευση και υποστήριξη σε ψηφιακές τεχνολογίες, το Επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο και να προσελκύσουν νέους πελάτες.
Βοήθεια στην Πρόσβαση σε Χρηματοδότηση
Το Επιμελητήριο μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου για τις επιχειρήσεις, καθοδηγώντας τις στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για επιδοτήσεις και δάνεια, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξή τους.
Συνεργασία για την Επίλυση Υποδομών
Μέσω συνεργασιών με τις τοπικές αρχές, το Επιμελητήριο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των υποδομών και της πρόσβασης, κάτι που θα ωφελήσει άμεσα τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.
Η απουσία ουσιαστικής στήριξης από το Επιμελητήριο στα Καλάβρυτα έχει οδηγήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και να δοκιμαστούν τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή, με τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους και την τουριστική δυναμική που διαθέτει, θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητές της, εάν το Επιμελητήριο είχε λάβει ενεργότερο ρόλο όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, όμως, είναι η στιγμή για μια νέα αρχή.
Οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά, στηρίζοντας τον συνδυασμό “Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής” στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2024. Ειδικά για τα Καλάβρυτα, οι κάτοικοι μπορούν να ψηφίσουν και στον χώρο που θα ανακοινωθεί για τις ημέρες 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Με μια νέα ηγεσία, αποφασισμένη να προωθήσει τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων, τα Καλάβρυτα μπορούν να μπουν σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας.
Ιωάννης Αναστασόπουλος
Υποψήφιος Επιμελητηριακός Σύμβουλος – Τομέας Υπηρεσιών
“Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.