HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Αροάνιος εκπέμπει SOS - Νέες αποκαλύψεις για το σχεδιασμό του Υδροηλεκτρικού σταθμού (Η μελέτη και τα σχέδια)

Σε συνέχεια των αποκαλύψεων που έφερε στο φως η εφημερίδα «ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» στο  φύλλο που κυκλοφορεί,  ενημερώνουμε όλους τους αναγνώστε...



Σε συνέχεια των αποκαλύψεων που έφερε στο φως η εφημερίδα «ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» στο  φύλλο που κυκλοφορεί,  ενημερώνουμε όλους τους αναγνώστες μας ,ότι έχουμε στα χέρια μας  την μελέτη  για το υπο κατασκευή υδροηλεκτρικό σταθμό, καθώς και την αλληλογραφία που ανταλλάχτηκε από ιδιοκτήτες με  την αρμόδια υπηρεσία (αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου-διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας).
 
Η μελέτη υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2023,βρίσκεται στο στάδιο της τελικής έγκρισης και πιθανόν, να μην έχει  ακόμα εγκριθεί.
Μετά τις ενέργειες ιδιοκτητών, κοινότητας και του συλλόγου, η υπηρεσία προέβη σε επιτόπιο έλεγχο και ενημέρωσε την ενδιαφερόμενη εταιρεία για τα ακόλουθα.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις τις  εφημερίδα  «ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ»  για το εργοστάσιο στις πηγές του Λάδωνα   ήρθε στην επιφάνεια ένα άλλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον Αροάνιο ποταμό. Κι αν στο Λάδωνα υπάρχει προέγκριση  η διαδικασία βρίσκεται στα σπάργανα στον Αροάνιο υπάρχει απο τετραετίας περίπου έγκριση  για λειτουργία υδροηλεκτρικού  εργοστασίου,   και το έργο  είναι προ των πυλών. Υπάρχει  έτοιμη μελέτη και βρίσκεται  στην διαδικασία της  τελικής έγκρισης.  Πρόκειται για  την υπογειοποίηση σύμφωνα με την μελέτη, του ποταμού Αροάνιου από το γεφύρι των κρινοφύτωνν έως περίπου το  λυκουρέικο  γεφύρι του Παπά. Μία απόσταση περίπου 4 km.  Σύμφωνα με τη μελετη το σκάμμα εκσκαφής ειναι 3,40 μ χ 3,40μ και ο σωλήνας ειναι διαμέτρου 2,4 μέτρων. Ένα έργο που στο στάδιο που βρίσκεται αν εγκριθεί δεν θα υπαρχει θεραπεία και που αν γίνει θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία των κοινοτήτων που  διέρχεται  ο ποταμός. Είναι απορίας άξιον πως ένα έργο που έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ προ τετραετίας  πέρασε κάτω από τη μύτη μας χωρίς να πάρει κανένας φορέας χαμπάρι. Φημολογείται ότι κάποιοι γνώριζαν και απέκρυψαν στοιχεία . Κάποιοι   καθησύχαζαν ότι το έργο δεν θα γίνει και ότι αυτοί που εργάζονται εκεί ήταν για τον αναδασμό.
Νέες αποκαλύψεις
Τα επιπλέον στοιχεία που πρέπει να κάνουμε γνωστά είναι ,ότι η μελέτη προβλέπει υπογειοποίηση του 98 %  της ποσότητας του νερού(παραθέτουμε σχετικό έγκραφο8,3 κυβικα  το δευτ στο εργοστάσιο και 500 λιτρα  αυλακοδεξαμενές  για τα ψαρια!!! 1- ΦΩΤΟΚ 2- ΦΩΤΟ) και ότι ο ποταμός Αροάνιος (αν είναι δυνατόν ) δεν έχει πέστροφες. Συγκεκριμενα αναφέρει :Η τεχνική εκθέση ιχθυοπανίδας (ιχθυολογική μελέτη) του μελετητή σε κάποια σημεία λέει το εξής στο μέρος Β εδάφιο Α (εδώ κάποτε Υπήρχε η πέστροφα, ως αποτέλεσμα της διαφυγής από τις μονάδες παραγωγής στις πηγές του Αροάνιου. Από τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την βιογραφία πιστοποιείται αυτό, αλλά με την μεγάλη ξηρασία του 1990, που στέγνωσε ολοκληρωτικά ο ποταμός πέστροφα δεν επανήλθε ποτέ. Επιπλέον οι παραγωγικές μονάδες στο Πλανητέρο, ελέγχουν απόλυτα τους πληθυσμούς στις πέστροφες.) Τα συμπεράσματα δικά σας...


Επιπλέον διαβάζοντας προσεκτικά την μελέτη διαπιστώσαμε ότι δε  γίνεται  αναφορά στο αντιπλημμυρικό έργο. Η  απαξίωση ενός τόσο σημαντικού έργου  θα είναι σημαντικό στοιχείο πιστεύουμε θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια του έργου.
Επιπλέον πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα κοινωφελές έργο,αλλά ένα έργο που αποφέρει κέρδος σε ιδιώτες και στερεί από την κοινωνία το αρδευτικό τους δικαίωμα αλλά και  τον φυσικό μας πλούτο.
 Αυτό που πλέον  έχει τεράστια σημασία είναι η κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων και  η οποία θα αποφασίσει ,αναμένεται ομόφωνη αποφαση,για  την ακύρωση του έργου  και τις περαιτέρω ενέργειες. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι βέβαιο ότι θα παρακολουθεί από πλήθος ιδιοκτητών  και ανθρώπων με περιβαλλοντικές ευαισθησίες  και από κάθε  ενδιαφερόμενο. 
Κατά γενική ομολογία ιδιοκτητών και χρηστών της πεδιάδας Κατσάνας, η μελέτη έχει πολλά αναληθή και ανακριβή στοιχεία, όπως ότι δεν υπάρχει πέστροφα και μάλιστα λόγω στέρεψης του ποταμού, ότι δεν υπάρχουν αρδευτικές δέσεις, και δεν γίνεται καμία ουσιαστική αναφορά για το αντιπλημμυρικό έργο –σαραζανετ




To έργο
Το έργο ισχύος 1,68 MW πρόκειται να εκμεταλλευτεί την διαθέσιμη παροχή του υδατορεύματος Αροάνιος, που συμβάλλει στον ποταμό Λάδωνα το κύριο υδατόρευμα της ευρύτερης περιοχής.
Ο χώρος εγκατάστασης της υδροληψίας του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού εντοπίζεται περίπου:
2900m νοτιοανατολικά του οικισμού Κλειτορίας
2060m δυτικά του οικισμού Κρινόφυτα
2850m ανατολικά του οικισμού Λευκάσια
Ο χώρος εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής του υπό εξέταση ΜΥΗΕ βρίσκεται σε απόσταση ~ 3400m νότια της υδροληψίας και εντοπίζεται περίπου:
6400m νοτιοανατολικά του οικισμού Κλειτορίας
3200m νοτιοδυτικά του οικισμού Κρινόφυτα
4500m νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκάσια
5000m δυτικά του οικισμού Λυκούρια.
Η περιοχή του έργου στην οποία χωροθετείται το έργο, βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά όρια της ΠΕ Αχαΐας.
Το υπό μελέτη Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο διοικητικά υπάγεται στην Κλειτορίας Δήμου Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Η θέση υδροληψίας, εντοπίζεται εντός της ΤΚ Κρινόφυτα, ενώ ο σταθμός παραγωγής εντός της ΤΚ Λυκούρια.
Ο χώρος επέμβασης για τα έργα του σταθμού παραγωγής ανέρχεται σε 1.965,79 τμ, ενώ ο χώρος της απαιτούμενης επέμβασης για την κατασκευή της διώρυγας φυγής εκτός του γηπέδου χωροθέτησης του σταθμού παραγωγής ανέρχεται σε 94,64τμ, ο χώρος επέμβασης για τα έργα της υδροληψίας ανέρχεται σε 1.566,38 τμ και ο χώρος επέμβασης των έργων του αγωγού προσαγωγής ανέρχεται σε 16.492,77m2
Βάσει των ανωτέρω, η συνολική έκταση που θα οριοθετηθεί ως χώρος εργασιών (φράγμα
υδροληψίας, σκάμμα αγωγού προσαγωγής, σταθμός παραγωγής, διώρυγα φυγής), είναι της τάξεως των 20.119,58m2
Ελπίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων να δείξει τα ίδια αντανακλαστικά που έδειξε και με την περίπτωση των πηγών του Λάδωνα. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ
Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός ισχύος 1,68 MW στον ποταμό Αροάνιο της ΔΕ Κλειτορίας Δήμου Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της εταιρίας «Υδροηλεκτρική Αροάνιος 1 ΙΚΕ ». Το έργο έχει λάβει βεβαίωση παραγωγού ΡΑΕ με αριθμ. ΒΕΒ 1585/2020.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.