HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ευάγγελος Παπανούτσος: Η Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964, με την υπογραφή ενός Καλαβρυτινού

γράφει στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS ο Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης ...



γράφει στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS ο Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας
Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης ΠΔΕ
Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, τέθηκε σε ισχύ το Ν.Δ. 4379/1964 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως της Γενικής Εκπαιδεύσεως» ή «Μεταρρύθμιση Παπανούτσου» όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται.

Δωρεάν εκπαίδευση, υποχρεωτική φοίτηση, διαχωρισμός της Μέσης Εκπαίδευσης στις βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου, διάθεση εκπαιδευτικών βιβλίων, δημοτική γλώσσα, υποτροφίες σε Αριστούχους μαθητές, θεωρούνται στις μέρες μας αυτονόητα ζητήματα. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Στην ουσία αποτελούν υλοποίηση του οράματος ενός φωτισμένου συντοπίτη μας από το Σοποτό Καλαβρύτων, του Ευάγγελου Παπανούτσου.
Υπήρξε ένας εξαίρετος εκπαιδευτικός, ο οποίος αναγνωρίστηκε ήδη σε νεαρή ηλικία, με την Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου να του αναθέτει την ίδρυση Διδασκαλείων (1932), που αργότερα μετατράπηκαν σε Παιδαγωγικές Ακαδημίες (1934). Υπηρέτησε την εκπαίδευση ως Διευθυντής σε διάφορα σχολεία στην Επικράτεια, και, το 1958, συμμετείχε στην επιτροπή αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το 1964 ο Παπανούτσος, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας καλείται από τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου να συντάξει ένα νόμο με ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της ελληνικής εκπαίδευσης. Βοηθούμενος και από τους δύο Υφυπουργούς Παιδείας, Λουκή Ακρίτα, και Γεώργιο Μυλωνά, θα συντάξει τον περίφημο νόμο 4379/64, που θα αποτελέσει τη βάση όλων των μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν.
Η μεταρρύθμιση Παπανούτσου υπέστη έντονη κριτική από τους συντηρητικούς κύκλους της εποχής, αναιρέθηκε μετά τα «Ιουλιανά» το 1965 και, καταργήθηκε σχεδόν ολοσχερώς από την δικτατορία των συνταγματαρχών. Ωστόσο, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε, καθώς η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ράλλη το 1976 ουσιαστικά στηρίχθηκε στις ιδέες του Παπανούτσου.
Η μεταρρύθμιση του 1964 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η δυναμικότερη στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης, αφού επιχείρησε να μεταρρυθμίσει και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθιέρωσε την δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, συνετέλεσε στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και παρείχε το δικαίωμα στη μόρφωση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. (ιδιαίτερα των αγροτικών κι ορεινών περιοχών της χώρας μας, που σταματούσαν το σχολείο μόλις τέλειωναν το δημοτικό, αφού δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα βιβλία ή να πληρώσουν τα τέλη εγγραφής).
Ο Παπανούτσος απεβίωσε το 1982 στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Το 2005, έλαβαν με τιμές χώρα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του (μαζί με την προτομή του σπουδαίου πολιτειολόγου Ιωάννη Σοφιανόπουλου) στο Σοποτό, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Τα τελευταία χρόνια, το Πανεπιστήμιο Πατρών καθιέρωσε την απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας «Ευάγγελος Παπανούτσος» σε μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν την διδασκαλία ως ιδανικό, με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση.
Είναι καθήκον μας να τον θυμόμαστε με περηφάνια ως άξιο τέκνο της περιοχής των Καλαβρύτων και να εμπνεόμαστε από το έργο του.
----

Λυκούργος Κ. Σταυρουλόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας
Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης ΠΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ