«Η σημαντικότητα της ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας», ήταν το θέμα που ανέπτυξε στο πλαίσιο των εσπερινών ομιλι...
Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θα δούμε σήμερα, δεν είναι κάτι το οποίο έρχεται προς εξέταση εγκυρότητας. Δε χρειάζεται να το πιστέψουμε, γιατί το γνωρίζουμε ήδη. Αναφέρομαι στην ανάγκη της ουσιαστικής επικοινωνίας. Αυτή η ανάγκη, εγγράφεται μέσα μας πριν γεννηθούμε και δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ. Για να είναι κάποιος ικανός να επικοινωνεί ουσιαστικά, χρειάζεται να είναι ικανός να αναγνωρίζει και να κατανοεί τη σημαντικότητα και την αξία σε κάθε τί. Η αγάπη, είναι σύνδεση, η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητά μας να συνδεόμαστε πραγματικά με τον άλλον και η σύνδεση αυτή μεταξύ μας, είναι κάτι που ο Θεός, έχει εγγράψει βαθιά στον σκληρό μας δίσκο ως Ανάγκη. Κανείς άνθρωπος δεν αντέχει να είναι πραγματικά μόνος και δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν είναι συγχρόνως συνάνθρωπος. Είμαστε φτιαγμένοι έτσι ώστε να έχουμε ανάγκη για επικοινωνία, ανάγκη για σύνδεση, ανάγκη για αγάπη».
Αναφερόμενος στην σημασία των αισθήσεων στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων τόνισε: « Ο άνθρωπος έχει πέντε αισθήσεις: την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση και τη γεύση. Αυτές οι πέντε αισθήσεις ικανοποιούνται όταν συναντιούνται δύο άνθρωποι. Η όραση ικανοποιείται όταν βλεπόμαστε. Η ακοή όταν ακούει ο ένας του άλλου τη φωνή. Η όσφρηση όταν πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον. Η αφή όταν ανταλλάσσουμε χειραψία και η γεύση όταν φιλιόμαστε. Το επίπεδο ικανοποίησης των αισθήσεών μας έχει να κάνει με το επίπεδο της επικοινωνίας μεταξύ μας».
Στη συνέχεια υπογράμμισε τους κινδύνους που εμποδίζουν σήμερα την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων: «Σε κάθε οικογένεια, πριν χρόνια μπήκε η τηλεόραση και είδαμε ζευγάρια να βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρά τους κι αντί να επικοινωνούν μεταξύ τους, ασχολούνταν με την τηλεόραση. Στην πορεία μπήκαν τα κινητά. Τότε είδαμε οικογένειες ολόκληρες να είναι καθισμένοι σε ένα σαλόνι και να ασχολείται ο καθένας με το κινητό του αντί να επικοινωνούν μεταξύ τους. Εκεί οι γονείς έδωσαν την ευκαιρία σε μια συσκευή να τους αντικαταστήσει. Όποιος θέλει να ανακτήσει το χαμένο πεδίο της ουσιαστικής επικοινωνίας, το απαραίτητο βήμα από το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει, είναι η αναγνώριση της αξίας και της σημαντικότητας όσων χάνει. Όσο πιο σημαντικός είναι για σένα ένας άνθρωπος, τόσο πιο εύκολο θα είναι να κάνεις το βήμα που χρειάζεται. Βέβαια, δεν ταιριάζουν όλοι με όλους και δεν είμαστε όλοι ίδιοι μεταξύ μας. Πιστεύω πως όσο περισσότερο μοιάζουν δυο άνθρωποι μεταξύ τους σαν ως προσωπικότητες, τόσο καλύτερα θα επικοινωνήσουν και θα ταιριάξουν.
Και κατακλείοντας τόνισε: «Επειδή θέλω με ελπίδα σημαντική να κλείσω την ομιλία μου, θα σας αναφέρω κάτι που ακούμε την Μεγάλη Πέμπτη και το οποίο γράφτηκε για τους Αποστόλους, όταν πια ξεκινούσαν να πράττουν το έργο που τους είχε ανατεθεί: τον Ευαγγελισμό της Ανθρωπότητας.
Τῷ συνδέσμῳ τῆς ἀγάπης, συνδεόμενοι οἱ Ἀπόστολοι, τῷ δεσπόζοντι τῶν ὅλων, ἑαυτοὺς Χριστῷ, ἀναθέμενοι, ὡραίους πόδας ἐξαπενίζοντο, εὐαγγελιζόμενοι πᾶσιν εἰρήνην.
Η βασική μας ανάγκη είναι η ουσιαστική σύνδεση μεταξύ μας και η ουσιαστική σύνδεση μεταξύ μας, είναι η αγάπη. Ας ευχόμαστε γι’ αυτό».
Μετά το πέρας της ομιλίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μετέφερε στον ομιλούντα τις ευγνώμονες ευχαριστίες και τις πατρικές ευχές του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου τόσο για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου όσο και διά την ενδιαφέρουσα επίκαιρη ομιλία του για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και ιδιαιτέρως των μελών της οικογένειας που συνεχώς φθίνει θεσμικά και δοκιμάζεται από νομοθετήματα αλλά και την σύγχρονη τεχνολογία. Η επανεύρεση της ουσιαστικής επικοινωνίας θα επαναφέρει τα μέλη της οικογένειας στην ενότητα και συμπόρευση στη ζωή.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.