Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία υποδοχής του κ. Γεωργίου Χρούσου, Ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής κα...
Κατά την τελετή υποδοχής, ο Ακαδημαϊκός, κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, θα παρουσιάσει τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα: «Η Ενδοκρινολογική Βάση του Στρες, των Επιπτώσεών του στην Υγεία, και της Θεραπείας του».
Η συνεδρία θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:
http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20241126
Περίληψη ομιλίας
Μια διάλεξη για την κατανόηση και διαχείριση της αντίδρασης του πνεύματος και του σώματος στο στρες. Αντλώντας από δεκαετίες έρευνας, ο Ακαδημαϊκός-Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος αναλύει την επιστήμη πίσω από την αντίδραση στο στρες, πώς αυτό επηρεάζει την υγεία μας, και τον ρόλο του στην γήρανση και στις χρόνιες ασθένειες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές διαταραχές, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η άνοια και ο καρκίνος.
Ποιος είναι ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος
Ο Γεώργιος Π. Χρούσος με καταγωγή από την Κερασιά Λεχουρίου Καλαβρύτων είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν ανώτερος ερευνητής, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και του Προγράμματος Κατάρτισης, καθώς και επικεφαλής του Κλάδου Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Εξέλιξης των ΗΠΑ (NICHD), του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH). Είναι επίσης καθηγητής κλινικής στην παιδιατρική, τη φυσιολογία και τη βιοφυσική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν, και διακεκριμένος επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Εξέλιξης των ΗΠΑ. Ο Δρ. Χρούσος ήταν ο πρώτος γενικός διεθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2001–2002). Κατέχει τη θέση του επικεφαλής στο τμήμα Εφηβικής Υγείας της UNESCO, ενώ διατηρούσε τη θέση του επικεφαλής Τεχνολογίας και Κοινωνίας, στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσινγκτον.
Ο Γεώργιος Χρούσος είναι μεταξύ των 250 πλέον χαρακτηριστικών κλινικών ερευνητών του κόσμου. Συνέγραψε περισσότερες από 1.100 επιστημονικές εκδόσεις, επιμελήθηκε 29 βιβλία, ενώ τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 74.000 φορές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ISI (που μετρά τις αναζητήσεις για επιστημονικές εκδόσεις) είναι ο πλέον ανακτημένος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος στον κόσμο. Σύμφωνα με το μετρητή αναφορών της υπηρεσίας Google Μελετητής, είναι ο 37ος πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κόσμο.
Ο Γεώργιος Χρούσος με καταγωγή από την Κερασιά Λεχουρίου Καλαβρύτων, γεννήθηκε το 1951 στην Πάτρα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του το 1975. Συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η απόκτηση ειδικότητας στην Παιδιατρική από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ακόμη ήταν κάτοχος υποτροφίας στην ενδοκρινολογία, τον μεταβολισμό και τον διαβήτη από το Κέντρο Κλινικής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στη Μπεθέσδα του Μέριλαντ. Είναι πιστοποιημένος στους τομείς Παιδιατρική/Ενδοκρινολογία, Μεταβολισμός και Διαβήτης. Κατείχε τη θέση του διευθυντή του Προγράμματος Κατάρτισης διαπιστευμένων συνεργατών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν. Ο Δρ. Χρούσος ανελίχθη ραγδαία στην ακαδημαϊκή ιεραρχία από αναπληρωτής καθηγητής σε τακτικό καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν, θέση που κατέχει ακόμη, μαζί με αυτή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο κ. Χρούσος δηλώνει ότι δεν θέλει να σταματήσει να εργάζεται, και μάλιστα με νέους – «καθώς αυτό αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στο γήρας». Και όταν δεν εργάζεται, περιτριγυρίζεται και πάλι από τα πιο γλυκά νιάτα – τα τρία εγγονάκια του (με την καθηγήτρια Οφθαλμολογίας σύζυγό του Τζούλη έχει αποκτήσει τρεις κόρες, τη Φαίδρα, την Ιώνη και τη Θάλεια, οικονομολόγο, γιατρό και αρχιτέκτονα αντίστοιχα, και μέχρι στιγμής η Φαίδρα τού έχει χαρίσει δύο εγγόνια και η Ιώνη ένα). Κρατά επίσης πάντα νέο το πνεύμα του ανατρέχοντας στους αρχαίους Έλληνες – λατρεύει την Ιστορία και τη Φιλοσοφία – αλλά και ταξιδεύοντας. «Μου αρέσει να επισκέπτομαι μουσεία Τέχνης, Ιστορίας και Φυσικής Ιστορίας. Δεν χορταίνω να μαθαίνω και, όσο περνούν τα χρόνια και τα περιθώρια στενεύουν, έχω ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να μάθω όσο περισσότερα γίνεται». Μάλλον αυτό είναι το μυστικό των μεγάλων επιστημόνων και δασκάλων. Δεν σταματούν να είναι οι ίδιοι αιώνιοι μαθητές…
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.