Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2025», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025. Η...
Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2025», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025.
Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας της Άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών, ενώ η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) επιχειρούσε από την 116 Πτέρυγα Μάχης.
Στον «Ηνίοχο 2025» συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με Μ-2000, οι ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, η Πολωνία με F-16 και η Σλοβενία με PC-9. Η ΠΑ συμμετείχε με όλους τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης συμπληρώθηκαν 1300 έξοδοι σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών.
Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων. Επιπρόσθετα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν και η Σλοβακία συμμετείχαν ομάδα παρατηρητών.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2025» εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό έναν έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού. Ταυτόχρονα εκτελέσθηκαν αποστολές με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον «χορό των μαμαχητικών στο Φαράγγι του Βουραϊκού
Ένα μαχητικό και αμέσως μετά ένα δεύτερο, εμφανίζονται από τη στροφή του φαραγγιού όπως κατεβαίνει από τα Καλάβρυτα, και για λίγα δευτερόλεπτα, η βαρύτητα μοιάζει να καταργείται. Τα μαχητικά σε βουτιές πιο χαμηλά από τους θεατές, κυριολεκτικά αγγίζοντας τις στέγες των σπιτιών της Ζαχλωρούς, μπροστά από το τηλεφακό φωτογράφων απ’ όλο τον κόσμο, κινούνται με ασύλληπτες ταχύτητες με ελιγμούς στα στενά όρια του φαραγγιού και ξαφνικά εκτινάσσονται σαν απόκοσμα όντα προς τον ουρανό αφήνοντας άφωνους όλους όσους λατρεύουν τις ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης.
Καλώς ήρθατε στο Vura LoopR, το ελληνικό αντίστοιχο του Mach Loop, εκεί όπου τα ατσάλινα πουλιά χορεύουν με τη φύση.
Vura LoopR
Τα μηχανικά πουλιά σε Ουρανό και Γη με εναλλασσόμενη συγχρονία
Από το φαράγγι περνά ο μύθος που θέλει τον Ηρακλή να τραβά μια μαχαιριά με το σπαθί του στη θέση «Πόρτες» κόβοντας στα δύο το βράχο που του έκλεινε το πέρασμα για να φτάσει στην αγαπημένη του Βούρα την κόρη της Ελίκης. Από τη Βούρα, πήρε το όνομά του ο Βουραϊκός ποταμός που διαχέει το φαράγγι, και που οι αρχαίοι τον έλεγαν «Ερασίνο». Σήμερα στο ίδιο αρχαίο πέρασμα, περνούν τα μηχανικά πουλιά πότε κοιτάζοντας των Ουρανό και πότε ανάστροφα τη Γη με εναλλασσόμενη συγχρονία.
Δεκάδες φωτογράφοι, ταξιδευτές της αεροπορικής μαγείας, έχουν πάρει θέσεις ανάμεσα στα βράχια. Γερμανοί, Ιταλοί, Βρετανοί, Ιάπωνες, όλοι στοιχίζονται στην άκρη των χαραδρών με τους τηλεφακούς έτοιμους, τα αυτιά τεντωμένα, την ανάσα κομμένη. Περιμένουν την ιερή στιγμή, εκείνη που ένα Ελληνικό, Πολωνικό F-16, ένα Ισπανικό F-18, η ένα Ισραηλινό F-35 θα σχίσει τον ουρανό, που ένα Ιταλικό Tornado, θα στροβιλιστεί σαν ανεμοστρόβιλος, που ένα Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα γλιστρήσει ανάμεσα στα δέντρα σαν αρπακτικό σε καταδίωξη, που η θέση των μαχητικών εναλλάσσεται μεταξύ ουρανού και γης σε μια συνεχή συγχρονισμένη σχέση καταρρίπτοντας τους φυσικούς νόμους.
Οι καλύτεροι πιλότοι από 15 αεροπορικές δυνάμεις χωρών, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον φωτογράφων και κοινού, δίνουν κυριολεκτικά παράσταση δεξιοτήτων. Οι φωτογραφίες που αποτυπώνονται αποτελούν κυριολεκτικά φωτογραφικά αριστουργήματα και πηγαίνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη σε εκατομμύρια ανθρώπων που λατρεύουν τα αεροπλάνα.
Η καρτερικότητα αμείβεται καθώς ο χρόνος κυλάει αργά. Ο ήλιος ανεβαίνει, τα νερά του Βουραϊκού ποταμού κυλούν νωχελικά, και το μόνο που σπάει τη σιγή είναι ο χαρακτηριστικός ήχος του Oδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων που σκαρφαλώνει αργά το βουνό. Οι φωτογράφοι περιμένουν στωικά, με όπλα τους την υπομονή, το αντηλιακό και τα σνακ. Όμως το δώρο τους δεν αργεί. Μια σκιά εμφανίζεται στον ορίζοντα, η ησυχία δίνει τη θέση της σε ένα εκκωφαντικό βρυχηθμό, και η στιγμή που περίμεναν έρχεται σαν κεραυνός: ένα ζευγάρι Ινδικά Sukhoi θα κάνει loop οριζόντια και κάθετη ανύψωση εισβάλλοντας στο φαράγγι, χορεύοντας ανάμεσα στους απόκρημνους βράχους με τη χάρη και την ακρίβεια χορευτών μπαλέτου.
Θέαμα μοναδικό στον κόσμο το Vura LoopR αφού δεν είναι πολλά τα μέρη στον πλανήτη που μπορούν να προσφέρουν ένα τέτοιο θέαμα. Η Ουαλία έχει το Mach Loop, η Καλιφόρνια το Star Wars Canyon, αλλά η Ελλάδα έχει το δικό της, ένα αεροπορικό στολίδι χαραγμένο μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, το Vura LoopR. Και όπως πρόσφατα μας είπαν Ιάπωνες επισκέπτες που ήλθαν πέντε ημέρες στα Καλάβρυτα ειδικά για το Vura Loop, η διαδρομή αυτή είναι η πλέον απαιτητική από τις αντίστοιχες στον κόσμο και η πιο εντυπωσιακή σε λήψεις φωτογραφικές.
Και όσο η άσκηση «Ηνίοχος» κερδίζει έδαφος διεθνώς, τόσο περισσότεροι φωτογράφοι-προσκυνητές έρχονται για να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.
Η στιγμή που χαράζεται ανεξίτηλη σε όλους καθώς ο ήλιος κινείται κατεβαίνοντας προς τη δύση, η αδρεναλίνη υποχωρεί και δίνει τη θέση της σε χαμόγελα και συζητήσεις. Οι φακοί κατεβαίνουν, οι φωτογραφίες προβάλλονται στις οθόνες των μηχανών και στα καφέ στα Καλάβρυτα μοιράζονται ιστορίες. Ιταλοί, Βρετανοί, Έλληνες, Ιάπωνες, Ισπανοί, Αμερικανοί όλοι μοιράζονται τη χαρά της εμπειρίας που τα ατσάλινα πουλιά τους χάρισαν με ένα θέαμα ανεπανάληπτο.
Και έτσι, με μια τελευταία γουλιά, ετοιμάζονται για το σχεδιασμό της επόμενης ανατολή, για το επόμενο πέρασμα, για το επόμενο Vura LoopR.
Κυνηγοί αεροσκαφών
Ο Δημήτρης Κολλιόπουλος, (ΦΩΤΟ ΚΑΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ) που μας έχει προσφέρει πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες μιλά στην «Ωτκ» για την εμπειρία του
«Ήμουν επαγγελματίας φωτογράφος 35 χρόνια είχα κατάστημα στην Πάτρα, τώρα συνταξιούχος. Την τρέλα και αγάπη για τα αεροπλάνα την είχα από παιδί, υπηρέτησα την θητεία μου στον Άραξο και βλέποντας από κοντά τα αεροπλάνα τους χειριστές ιπταμένους και τους μηχανικούς η αγάπη και ο θαυμασμός μου για την αεροπορία ανέβηκε στο κατακόρυφο. Αφορμή για να ασχοληθώ με την φωτογράφιση μαχητικών αεροσκαφών ήταν η γνωριμία μου με τον αείμνηστο Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, (που δυστυχώς έφυγε νέος) έναν από τους πρώτους φωτογράφους- ίσως ο πρώτος -που ασχολήθηκαν με το κυνήγι πολεμικών αεροσκαφών στα βουνά και τα φαράγγια της Ελλάδας. Έτσι ξεκίνησα να πηγαίνω μαζί του παρέα με δύο τρείς ακόμα φίλους στα βουνά για το κυνήγι των αεροπλάνων. Ψάχναμε για μέρη που πετούσαν χαμηλά και περιμέναμε μήπως περάσουν, (άλλοτε με κρύα άλλοτε με ζεστή).
Τα τελευταία χρόνια χωρίς τον φίλο μου πλέον, συνεχίζω να ανεβαίνω στα βουνά αναζητώντας την μαγική στιγμή που θα τα δω και θα τα καταγράψω με τον φακό μου. Η διεθνής άσκηση Ηνίοχος είναι το ιερό δισκοπότηρο για τους απανταχού φωτογράφους αεροσκαφών Έλληνες και ξένους και μαζί του το φαράγγι του Βουραϊκου ένα πιο ωραία μέρη του κόσμου για να πετάξουν χαμηλά τα αεροπλάνα, σύμφωνα με τα λεγόμενα ξένων φωτογράφων που έχουν γυρίσει πολλά μέρη στην γη. Όταν ξεκίνησα να φωτογραφίζω πριν αρκετά χρόνια την Άσκηση του Ηνίοχου στο φαράγγι του Βουραϊκού ήμουν εγώ με ακόμα τρεις τέσσερις φωτογράφους. Το φαράγγι έγινε γνωστό για την αεροπορική δραστηριότητα από τις φωτογραφίες μας που δημοσιεύσαμε στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι μαθεύτηκε και τα τελευταία τρία χρόνια συρρέουν αεροφωτογραφοι, από Ιαπωνία έως Αμερική. Η πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Βουραϊκο όσον αφορά τις πτήσεις εξοικείωσης των πιλότων των αεροσκαφών, αλλά και η χαρά των σποτερς. Ελπίζω να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να προσφέρει συγκινήσεις στους παρατηρητές αεροπλάνων»
Παγκόσμιο ενδιαφέρον
Για να "ευλογήσουμε τα γένια μας" σημαντική συμβολή του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS, στην τεράστια φήμη που πήρε ο Βουραϊκός σε σχέση με τις ασκήσεις μαχητικών και με φωτογραφίες που έγιναν πραγματικά πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και τις είχε τραβήξει ο Κλεομένης Κουφαλιώτης και ο Νίκος Κυριαζής, αλλά και φωτογραφίες του Δημήτρη Κολλιόπουλου και Ηλία Παναγόπουλου.
Οι φωτογραφίες αυτές είχαν εντυπωσιάσει και ζητήθηκαν από όλα τα μέσα και όχι μόνο. Αναδημοσιεύσεις είχαν κάνει τα επίσημα μέσα της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας και του Ισραήλ. Χρόνο με τον χρόνο η φήμη της πολυεθνικής αυτής άσκησης, γιγαντώθηκε και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φωτογράφοι φτάνουν στα Καλάβρυτα από κάθε γωνιά της γης. Φέτος συναντήσαμε φωτογράφους από Ιαπωνία και Καναδά, ενώ οι ευρωπαίοι έχουν γίνει θαμώνες.
Ο Κλεομένης Κουφαλιώτης ( ΦΩΤΟ ΚΟΥΦΑΛΙΩΤΗΣ) που ζεί μόνιμα στα Καλάβρυτα, είναι απόφοιτος από την σχολή μηχανολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επαγγελματίας φωτογράφος & κινηματογραφιστής.
Έχει εργαστεί ως coordinator για εταιρίες υπαίθριων δραστηριοτήτων και ως φωτογράφος για εταιρίες εναλλακτικού και αθλητικού τουρισμού. Έχει δυνατό creative direction και του αρέσει να βρίσκει καινοτόμες μεθόδους για την προώθηση και την διαφήμιση μέσα από εμπειρίες και lifestyle προσεγγίσεις.
Αγαπάει το ορειβατικό σκι και είναι αθλητής της ορεινής ποδηλασίας, έχοντας λάβει διακρίσεις στο EGS καθώς και στο ελληνικό πρωτάθλημα downhill.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.