της Αναστασίας Ευσταθίου * Έπεσε με επιτυχία η αυλαία της 11ης Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 στο Μόναχ...
της Αναστασίας Ευσταθίου*
Έπεσε με επιτυχία η αυλαία της 11ης Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 στο Μόναχο της Γερμανίας, εκεί που χτυπά η καρδιά 30.000 απόδημων Ελλήνων.
Έπεσε με επιτυχία η αυλαία της 11ης Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 στο Μόναχο της Γερμανίας, εκεί που χτυπά η καρδιά 30.000 απόδημων Ελλήνων.
Επίσημη καλεσμένη κι εγώ του δραστήριου Συλλόγου «Αριστοφάνης» (www.aristofanis.com), που εδρεύει στο Μόναχο και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις στο χώρο του Interim, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς νέων δημιουργών και επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία που φοιτούν τα ελληνόπουλα. Μαζί με τις συγγραφείς Μαρία Ρουσάκη, τη γνωστή Μέλπω των παιδικών βιβλίων και την Ελένη Πριοβόλου, του βραβευμένου Όπως ήθελα να ζήσω, επισκεφτήκαμε τα ελληνικά σχολεία και τα τμήματα μητρικής γλώσσας.
Μας περίμεναν 2500 παιδιά και έφηβοι με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους. Οι πόρτες των δημοτικών σχολείων, που έφεραν ονόματα αρχαίων φιλοσόφων, των γυμνασίων και του μοναδικού λυκείου σε όλο το Μόναχο άνοιξαν για να μας υποδεχτούν.
Μπήκαμε στις τάξεις, αφουγκραστήκαμε τα χτυποκάρδια και τις αγωνίες του μαθητόκοσμου, αφηγηθήκαμε τα βιβλία μας, διαβάσαμε αποσπάσματα, κάναμε θεατρικό παιχνίδι και ελεύθερη δραματοποίηση με τον Νταή, τον Τρυφεράκανθο, την Πέπη τη Σουπιά και την πολυταξιδεμένη Κάλτσα Ευρυδίκη. Οι μαθητές, με την καθοδήγησή μας, ζωντάνεψαν τους ήρωες των ιστοριών μας, προσέγγισαν με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο τα βιβλία μας, σεργιανίζοντας, όπως λέει ο Ελύτης, στο σπίτι το φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου με γαλέρα την ελληνική γλώσσα.
Με τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού και της δευτεροβάθμιας κάναμε συζητήσεις για την άλλη Ελλάδα, αυτή του πολιτισμού, της τέχνης, του πνεύματος και της μακραίωνης ιστορίας, την Ελλάδα που ζει και αναπνέει μέσα στις σελίδες των βιβλίων μας.
Αφήσαμε πίσω μας την οργή και το θυμό για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και μεταφέραμε στον ελληνισμό που ζει και εργάζεται στην καρδιά της Ευρώπης μόνο την αισιοδοξία, την ελπίδα και όλα εκείνα που αρμόζουν στην ιστορία μιας χώρας σαν τη δική μας που έθεσε τις βάσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Στις απογευματινές εκδηλώσεις είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε τους γονείς των παιδιών, Έλληνες μετανάστες (νεομετανάστες αλλά και Έλληνες δεύτερης γενιάς) που εργάζονται στη Γερμανία αλλά ονειρεύονται να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα, να ανταλλάξουμε απόψεις για τη λογοτεχνία και το μέλλον των ελληνικών σχολείων εκεί, να ενημερώσουμε το συντονιστή εκπαίδευσης κο Χαρ. Μακρή και την πρόξενο κα Σοφία Γραμματά για τις δράσεις φιλαναγνωσίας και να μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα της λογοτεχνίας στην καλλιέργεια και την οικοδόμηση της προσωπικότητας των μικρών αναγνωστών, και τέλος, να υπογράψουμε τα βιβλία μας στις εκθέσεις βιβλίων που είχαν οργανωθεί από τους συλλόγους γονέων.
Η εμπειρία ήταν μοναδική για εμάς τις τρεις ελληνίδες συγγραφείς, αφού συναντηθήκαμε με τα ελληνόπουλα, μοιραστήκαμε τον ελληνικό πολιτισμό, δώσαμε αλλά και εισπράξαμε την αγάπη για την πατρίδα, «το λιμανάκι μας», όπως μας έγραψαν οι μαθητές μιας τάξης.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον «καπετάν» Πανάγο Μιχαηλίδη, τον πρόεδρο του Συλλόγου «Αριστοφάνης», για την πολύ ζεστή φιλοξενία, την αγάπη του για τη λογοτεχνία και την αγωνία του να γνωρίσουν όλα τα ελληνόπουλα συγγραφείς βιβλίων, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο γέφυρες συνάντησης με τον πολιτισμό της μητέρας πατρίδας.
Ευελπιστώ οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι άνθρωποι του πνεύματος, οι φορείς της ελληνικής κοινότητας του Μονάχου και βέβαια τα ΜΜΕ, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Πολιτισμού να αγκαλιάσουν με περισσότερο ενδιαφέρον το έργο του, να προωθήσουν και να διαδώσουν παντού τι σημαίνει «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας» στην καρδιά της Ευρώπης για τα ξενιτεμένα ελληνόπουλα και τον απόδημο ελληνισμό. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν φωτεινό παράδειγμα πολιτισμού σε μια εποχή που η χώρα μας βάλλεται από παντού και το μόνο που μπορεί να αντιτάξει στις σειρήνες των δύστυχων καιρών είναι το πνεύμα και η κουλτούρα της.
Η Αναστασία Ευσταθίου γεννήθηκε το 1966 στην Παραλία Πλατάνου Αχαΐας. Ζει στην Ακράτα και είναι διευθύντρια στο 2ο Δημ. Σχ. Ακράτας
Έχει πλούσια εκπαιδευτική, συγγραφική και πολιτιστική δραστηριότητα με πολλές διακρίσεις.
περισσότερα στην προσωπική της ιστοσελίδα: http://www.anastasiaefstathiou.gr