HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κτηνοτροφικά Πάρκα και Ωφέλειες για την Ορεινή Αχαΐα

Άρθρο του Αθανασίου Κούστα , Οικονομολόγου Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Αχαΐας  Με τον συνδυασμό του Ανδρέα Κατσανιώτη. ...

Άρθρο του Αθανασίου Κούστα, Οικονομολόγου
Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Αχαΐας 
Με τον συνδυασμό του Ανδρέα Κατσανιώτη.
Η χώρα μας εισάγει ετησίως κτηνοτροφικά προϊόντα αξίας περίπου 5.000.000.000 ευρω. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας τα τελευταία χρόνια η χώρα μας είναι συνεχώς ελλειμματική, για παράδειγμα δε εισάγουμε πάνω από το 90% της εσωτερικής κατανάλωσης του βοείου κρέατος και λίγο πιο κάτω βρίσκεται το χοιρινό κρέας και τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Το 2002 με την κοινή Υπουργική Απόφαση, στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προβλεπόταν χρηματοδότηση 100% για την δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων. Δυστυχώς όμως στην Περιφέρειά μας δεν ασχολήθηκε κανείς και έτσι δεν προβλέφθηκε δημοσία δαπάνη για τέτοιες δραστηριότητες, εν αντιθέσει με τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος που προέβλεψαν δαπάνη 8.394.000 ευρώ για την δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.
Σήμερα γίνεται μία νέα προσπάθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την προώθηση του θεσμού και στα πλαίσια αυτά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, θα πρέπει σε συνεργασία με άλλους φορείς να δηλώσει παρούσα.
Ένα κτηνοτροφικό πάρκο που γίνεται με σύσταση π.χ. ειδικού φορέα σε επίπεδο Δήμου, μπορεί να προσδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη, νέες θέσεις εργασίας και γενικότερη ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε περιοχές όπως η ορεινή Αχαϊα.
Το κτηνοτροφικό πάρκο είναι μία κοινόχρηστη περιοχή σε μια κτηνοτροφική ζώνη για την οργάνωση της οποίας έχει προηγηθεί μία χωροταξική μελέτη, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δρόμοι, εγκαταστάσεις, δίκτυα ηλεκτρισμού, δίκτυα ύδρευσης, δίκτυα διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων, με σκοπό οι κτηνοτρόφοι οικειοθελώς και αυτοβούλως να εγκατασταθούν σ’ αυτό το πάρκο ώστε να επιτευχθεί το τελικό ζητούμενο που είναι βεβαίως οι οικονομίες κλίμακας.
Η δημιουργία Κτηνοτροφικών πάρκων μπορεί να εξασφαλίσει:
• Δυνατότητα ενιαίας χωροθέτησης
• Δυνατότητα ενιαίας διαχείρισης λυμάτων.
• Δυνατότητα ενιαίας διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων
• Ευκολία στη δημιουργία υποδομών (Ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, κά)
• Ενιαία διαχείριση Συνεργασιών (αγορά πρώτων υλών, ζωοτροφών, ζωοτεχνική, κτηνιατρική, γεωπονική, δασική παρακολούθηση κλπ, πώληση προϊόντων)
• Συνεργασία, σύνδεση με μεταποιητικές μονάδες (γάλα, κρέας αβγά, ζωοτροφές, κά)
• Συνεργασία, σύνδεση με εμπορικές επιχειρήσεις
• Δυνατότητα παραγωγής και προώθησης προϊόντων με ταυτότητα, ενιαίο σήμα
Τα οφέλη από την δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου είναι τα ακόλουθα. Συγκέντρωση επιχειρήσεων σε ένα χώρο με αποτέλεσμα τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο. Ορθολογική χωροταξία και ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος. Διευκόλυνση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και προσέλκυση επενδύσεων. Μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης. Αύξηση παραγωγικότητας & ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Πληρέστερη αξιοποίηση και απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων. Μείωση της γραφειοκρατίας κατά την αδειοδότηση.
Η έκταση που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και να έχει άμεση επαφή με βοσκότοπους για την βόσκηση των ζώων, στην οποία θα εγκατασταθούν αιγοπροβατοστάσια με τους αιτούμενους βοηθητικούς χώρους και τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως αμελκτήρια, δεξαμενές πρόψυξης γάλακτος, αποθήκες ζωοτροφών, αναρρωτήριο, κοπροσωρό για τον χειρισμό των αποβλήτων, κατοικίες για τους κτηνοτρόφους, γραφεία για γεωπόνους και κτηνιάτρους κ.α. ο κτηνοτρόφος θα έχει τους δικούς του στάβλους αλλά θα χρησιμοποιεί τους λοιπούς κοινοχρήστους χώρους και τον εξοπλισμό.
Ένα κτηνοτροφικό πάρκο θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, θα μειώσει σημαντικά το κόστος των κτηνοτρόφων στην προμήθεια των ζωοτροφών καθώς θα γίνονται μαζικές αγορές, θα βελτιώσει την απόδοση τιμής των ζωϊκών προϊόντων λόγω διαθέσιμης ποιότητας και ποσότητας, θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή π.χ. γάλακτος για την προμήθεια των τυροκομικών μονάδων. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς προβλέπεται ότι για τα επόμενα χρόνια θα αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους σύμφωνα με την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση. Που σημαίνει ότι θα μπορεί η ομάδα παραγωγών που θα συμμετέχει στο κτηνοτροφικό πάρκο να εφαρμόζει συμβολαιακή μορφή συνεργασίας με παραγωγούς ζωοτροφών και τυροκόμους για την διάθεση του γάλακτος σε καλύτερη τιμη΄και εγγυημένο τρόπο πληρωμής.
Τέλος να σημειωθεί ότι θα είναι ευχερής η επιστημονική υποστήριξη σε θέματα διατροφής, διαχείρισης, υγιεινής, πρόληψης και θεραπείας ασθενειών.
Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, επιδοτήσεις προβλέπονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Απαιτείται συνεργασία και ανάληψη πρωτοβουλιών από τον καθοδηγητικό φορέα που είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς το οφέλη θα είναι πολλαπλά για το σύνολο της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ